Οι στατίνες μπορεί να επιταχύνουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον σε ανθρώπους που έχουν προδιάθεση να εκδηλώσουν την πάθηση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Movement Disorders.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής την Δρ Χουεμέι Χουάνγκ, ανέλυσαν στοιχεία για 2.322 άτομα που πρόσφατα είχαν διαγνωστεί με νόσο του Πάρκινσον.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν τη χρήση των στατίνων το διάστημα που προηγήθηκε της εκδήλωσης των συμπτωμάτων της νόσου. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι η προηγούμενη χρήση στατινών σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση νόσου Πάρκινσον και μάλιστα ο κίνδυνος ήταν πιο αισθητός στα αρχικά στάδια λήψης των στατινών, δηλαδή τα πρώτα 2,5 χρόνια.

Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στην περίπτωση των λιποφιλικών στατινών που διεισδύουν στον εγκέφαλο, από ό,τι των υδατοδιαλυτών στατινών που δεν μπορούν να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο.
 
«Δεν λέμε ότι οι στατίνες προκαλούν νόσο Πάρκινσον, αλλά μάλλον ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με το σκεπτικό πως θα προστατεύσουν από τη νόσο» εξηγεί η Δρ Χουάνγκ τονίζοντας ότι οι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν στατίνες μέχρι να μελετηθεί περαιτέρω ο συσχετισμός.

Να σημειωθεί ότι, προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα, αν οι στατίνες, που συνταγογραφούνται ευρέως για τη μείωση της χοληστερόλης, αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο νόσου Πάρκινσον. Πάντως, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερλιπιδαιμία -χωρίς λήψη στατινών- σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr