Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος παρουσιάζει το βιβλίο του από τις εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ. Toν απασχολούν τα σύγχρονα θέματα όπως η βία, η οικονομική κρίση, η ειρήνη, ο διάλογος των πολιτισμών, οι διακρίσεις, οι σύγχρονοι διωγμοί, η ιεραποστολή και η αξία του ανθρωπίνου προσώπου. Τον προβληματίζει η τάση πολλών κοινοτήτων να κλειστούν στον εαυτό τους για να περιχαρακώσουν τα ιδεολογικά κεκτημένα τους και να οριοθετήσουν την εθνική ή άλλη υπόστασή τους. Κατανοεί την ανάγκη για αντίσταση στην προσπάθεια πολτοποίησης προσώπων και εθνών: «Στη θέση μιας παγκοσμιοποιήσεως που μετατρέπει λαούς και ανθρώπους σε πολτό χρήσιμο για τους οικονομικούς σκοπούς μιας ανώνυμης ολιγαρχίας, το Ορθόδοξο βίωμα και όραμα προτείνει και καλεί σε προσπάθεια για μια κοινωνία αγάπης».

Aρνείται, όμως, τη λύση της απόρριψης του «άλλου» και αναζητά άνοιγμα, κένωση και τελικά ελευθερία.

Ο ίδιος σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου του: «Σταθερή πεποίθησή μου, που συχνά τις τελευταίες δεκαετίες επαναλαμβάνω, είναι ότι: η “μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία”, στην οποία ανήκουμε, δεν ζει αποκλειστικά για τον εαυτό της. Ό,τι είναι, ό,τι κατέχει, ό,τι προσφέρει, προορίζεται για ολόκληρη την ανθρωπότητα, για την ανύψωση και την ανακαίνιση του κόσμου. Γι’ αυτό οφείλει να ευρίσκεται σε εγρήγορση, να αγρυπνεί, να παρακολουθεί την πορεία και την εξέλιξη της οικουμένης, να μελετά τα σημεία των καιρών. Ώστε να είναι σε θέση να δίνει τη μαρτυρία του Ευαγγελίου και να μοιράζεται με όλους τους ανθρώπους τα δώρα του Θεού: την αλήθεια, την αγάπη, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την καταλλαγή, την εμπειρία του Σταυρού και της Αναστάσεως με την προσδοκία της αιωνιότητος.
…Η εγρήγορση είναι χρέος των Ορθοδόξων
».

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στην παρούσα συλλογή επιδιώκουν να εκφράσουν μία Ορθόδοξη άποψη σε κρίσιμα σύγχρονα θέματα. Πρόκειται για εισηγήσεις και ομιλίες σε Συνελεύσεις, Συνέδρια διορθόδοξα, διαχριστιανικά, διαθρησκειακά, που συνήλθαν σε διάφορες πόλεις (Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Πόρτο Αλέγκρε Βραζιλίας, Αθήνα, Λυών, Κολυμπάρι Κρήτης, Τίρανα). Τα θέματα που θίγονται παρουσιάζουν γενικότερο ενδιαφέρον, όπως: Η Ορθοδοξία στην τρίτη χιλιετία· Σχέσεις Ορθοδοξίας με τις θετικές επιστήμες· Ορθόδοξη Ενότητα και Ιεραποστολή· Ορθόδοξη συμβολή σε παγκόσμια θέματα· Συμβολή του Χριστιανισμού στον ευρωπαϊκό πολιτισμό· Βαλκανική συμβίωση· Αναζήτηση βασικών αξιών ζωής· Μεταμόρφωση του κόσμου· Πολυθρησκευτική Ευρώπη και Ορθοδοξία· Τολμούμε να ελπίζουμε· Οικονομική κρίση· Διωγμοί και μαρτύριο των Χριστιανών· Παγκόσμια ειρήνη. Επίσης δημοσιεύονται κείμενα για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών και ως Επίμετρο το επίσημο Μήνυμά της – επίκαιρος συμβολισμός εγρηγόρσεως των Ορθοδόξων».

Συμπληρώστε τη φόρμα και κερδίστε το βιβλίο «Εγρήγορση-Χρέος των Ορθοδόξων». Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν με e-mail.

-Οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ ανέλαβαν και τη διάθεση-διακίνηση όλων των βιβλίων της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας στην ελληνική αγορά.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης την Κυριακή 14 Μαΐου, στο Αριστοτέλειο Θέατρο στην Θεσσαλονίκη.

Συμμετείχαν οι ομιλητές: Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. Χρήστος Τσιρώνης, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής σχολής Α.Π.Θ. Χαράλαμπος Ατματζίδης, ΑναπληρωτήςΚαθηγητής Θεολογικής σχολής Α.Π.Θ. Γεώργιος Παπαγεωργίου Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικήςν.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με τίτλο: «Η ανασύσταση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας», με αφορμή την Δ’ επαυξημένη έκδοσή του, ενώ προβλήθηκε και μικρό ντοκιμαντέρ με στιγμές από την ιεραποστολική πορεία του Αρχιεπισκόπου.

Βιογραφία

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας (1992 εξ.) Αναστάσιος (Γιαννουλάτος) είναι Ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1991 εξ.) και Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2005 εξ.). Επίσης Επίτιμος Διδάκτωρ Θεολογίας ή Φιλοσοφίας 19 Πανεπιστημίων, Πανεπιστημιακών Σχολών ή Τμημάτων (Ελλάδος, Η.Π.Α., Ρουμανίας, Κύπρου, Γεωργίας, Αλβανίας, Ιταλίας).

Γεννήθηκε στον Πειραιά, 4 Νοεμβρίου 1929. Αριστούχος πτυχιούχος και διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Θρησκειολογία, Ιεραποστολική και Εθνολογία στα Πανεπιστήμια Αμβούργου και Μαρβούργου της Γερμανίας ως μεταπτυχιακός υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, διαβάζει λατινικά, ιταλικά, ισπανικά, αλβανικά.

Μελέτησε το Ισλάμ, τον Βουδδισμό, τον Ταοϊσμό, τον Κομφουκιανισμό και τα Αφρικανικά Θρησκεύματα, σε χώρες όπου ακμάζουν αυτές οι θρησκείες.

Διετέλεσε καθηγητής της Ιστορίας των Θρησκευμάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών (1972-91), Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής (1982-86) και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1993-2005).

Συγγραφέας 24 βιβλίων και πλέον των 200 μελετών και άρθρων θεολογικού ή θρησκειολογικού περιεχομένου. Έργα του έχουν μεταφρασθεί σε 17 γλώσσες.

Χειροτονήθηκε διάκονος (1960), πρεσβύτερος (1964) και Επίσκοπος Ανδρούσης (1972) για τη θέση του Γενικού Διευθυντού της «Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος» (1972-1991).

Πρωτοστάτησε στη σύγχρονη αναζωπύρωση της Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Ως τοποτηρητής της Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως (Κένυα, Τανζανία, Ουγκάντα), την περίοδο 1981-1990, ανέπτυξε ευρύτατο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο. Αναγνωρίσθηκε «Μέγας Ευεργέτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας» (2009).

Ως Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, κατόρθωσε, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, να ανασυστήσει από τα ερείπια τη διαλυμένη επί 23 έτη Ορθόδοξο Αυτοκέφαλο Εκκλησίας της Αλβανίας. Συγχρόνως αγωνίσθηκε για την άμβλυνση των αντιθέσεων στα Βαλκάνια. Το 2000 ύστερα από πρόταση τριάντα τριών (33) Τακτικών Μελών της Ακαδημίας Αθηνών και πολλών προσωπικοτήτων της Αλβανίας υπήρξε υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.

Έχει τιμηθεί με 27 βραβεία και παράσημα διαφόρων χωρών και Ορθοδόξων Εκκλησιών, μεταξύ των οποίων τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας (1997), το Athenagoras Human Rights Award (Νέα Υόρκη 2001), το βραβείο «διακεκριμένων δραστηριοτήτων για την ενότητα των Ορθοδόξων Εθνών» (Μόσχα 2006), το ανώτατο παράσημο της Δημοκρατίας της Αλβανίας «Γεώργιος Καστριώτης-Σκεντέρμπεη».

Η συμβολή του στην επιστήμη, τη σύγχρονη χριστιανική μαρτυρία, τη διαχριστιανική προσέγγιση, τον διαθρησκειακό διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη λαών και θρησκειών έχει διεθνώς αναγνωρισθεί.

Όροι και προϋποθέσεις διαγωνισμού

  • Οι νικητές εντός Αττικής θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΕΝ ΠΛΩ, Χαρ. Τρικούπη 6-10, στην Στοά Αtrium, τηλέφωνο 211 1198900.
  • Οι νικητές εκτός Αττικής θα παραλάβουν το αντίτυπό τους ταχυδρομικώς.
  • Η κλήρωση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 22/06/2017.
  • Οι νικητές του διαγωνισμού θα ενημερωθούν μέσω e-mail από το in.gr Βιβλίο.
  • Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα στοιχεία.

entertainment.in.gr