Οι νέες τεχνικές εξόρυξης πετρελαίου κρατούν σχετικά χαμηλά τις τιμές και γι’ αυτό οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές πόλεις του Τέξας των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Η τελευταία λύση που βρήκαν για να μαζέψουν χρήματα είναι να πωλούν όχι απλώς τα ακίνητα του Δήμου αλλά ακόμη και τους μεταξύ τους δρόμους. Η αρχή έγινε με ένα διυλιστήριο στο Χιούστον το οποίο αγόρασε όχι μόνο τα οικόπεδα γύρω του αλλά και τις μεταξύ τους οδούς ώστε να δημιουργήσει μια τεράστια ενιαία ιδιοκτησία.

Με την αφραγκία που μας δέρνει και εδώ στην Ελλάδα μην παραξενευτείτε αν κάποια κυβέρνηση αρχίσει μια μέρα να πουλάει τα πεζοδρόμια στους μαγαζάτορες. Άλλωστε, οι Αρχαίοι Αθηναίοι ήταν και εδώ πρωτοπόροι χρεώνοντας όσους ιδιοκτήτες είχαν πόρτες που άνοιγαν προς τα έξω ή μπαλκόνια πάνω από μέρος του δρόμου.

Όλα αυτά τα μέτρα απελπισίας φυσικά έλαβαν χώρα όχι την εποχή της δόξας των Αθηναίων αλλά κάποια χρόνια πριν την υποταγή στους Ρωμαίους. Έτσι συμβαίνει όμως συνήθως. Πρώτα καταστρέφεται η οικονομία και μετά όταν το κράτος δεν μπορεί πια να αμυνθεί χάνεται και η ανεξαρτησία.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής

Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε.

Γιώργος Επιτήδειος