Το μορφωτικό επίπεδο του ατόμου φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Μινεσότα και της Βόρειας Καρολίνα, υστηρίζουν ότι όσο χαμηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για εκδήλωση καρδιακού νοσήματος.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 14.000 ανθρώπους, 45-64 ετών, από τους οποίους περίπου 4.500 εμφάνισαν καρδιαγγειακό πρόβλημα κάποια στιγμή.

Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ήταν 36% για τους ανθρώπους με μεταπτυχιακό τίτλο, έναντι 55% για όσους περιορίστηκαν σε έξι χρόνια εκπαίδευσης. Δηλαδή, ένας απόφοιτος Δημοτικού είχε περίπου 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει καρδιαγγειακό πρόβλημα, σε σχέση με κάποιον που έχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών.

Ειδικότερα, στους άνδρες ο κίνδυνος να εμφανισθεί κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα στη διάρκεια της ζωής (στεφανιαία νόσος, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α.) κυμαινόταν από 42% για τα άτομα με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών έως 59% για τους αποφοίτους Δημοτικού, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες ήταν 28% και 51%.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι μορφωτικές ανισότητες έχουν αντανάκλαση και στα θέματα της υγείας, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες. Το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, άσχετα με το εισόδημα κάποιου, τη δουλειά του ή το μορφωτικό επίπεδο των γονιών του.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ