Το μικρότερο και συνάμα το ισχυρότερο, αλλά και το ακριβότερο, Xbox ανακοίνωσε η Microsoft, αυξάνοντας τόσο την επεξεργαστική ισχύ της κονσόλας της τόσο ώστε να ανακηρύσσει το νεότευκτο Xbox One X «την ισχυρότερη κονσόλα του κόσμου».

  • Ο επεξεργαστής γραφικών του Xbox One μπορεί να εκτελέσει 6 τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής στη μονάδα του χρόνου, χρονισμένος στα 1172 Mhz. Διαθέτει 12GB μνήμη GDDR5 και κεντρική μονάδα επεξεργασίας στα 2,3 GHz. Συγκριτικά, το PlayStation 4 Pro μπορεί να εκτελέσει 4,2 teraflop και έχει CPU στα 911 MHz. Επίσης, το Xbox One X έχει UHD Blu-ray player, -ενώ το PS4 Pro όχι-  τρέχει παιχνίδια που αναπτύχθηκαν με ανάλυση 4K (αληθοφανής εικόνα), υποστηρίζει εφέ HDR και ήχο Dolby Atmos.

Ικανή για αναπαραγωγή εικόνας με υπερυψηλή ανάλυση 4Κ, ποιότητα βίντεο HDR και ήχο Premium Dolby Atmos, η νέα έκδοση του Xbox One διατηρεί τη συμβατότητα προς τα πίσω -δέχεται όλα τα αξεσουάρ και τα παιχνίδια του Xbox One-, έχει RAM έως και 12GB με ταχύτητα διαμεταγωγής δεδομένων 326GB το δευτερόλεπτο και υδρόψυξη. Παρά την υποστήριξη τηλεοράσεων ικανών για την απόδοση 4K, η Microsoft επεσήμανε ότι το Xbox One X μπορεί να κάνει supersampling, δηλαδή δεν χρειάζεται μια τηλεόραση 4K για να αξιοποιήσει την ικανότητά του να αποδίδει καλύτερα το βίντεο -μια τηλεόραση 1080p αρκεί για καλύτερα γραφικά.

Η εταιρεία επέδειξε 42 νέους τίτλους παιχνιδιών για τη νέα παιχνιδομηχανή -22 από τους οποίους δεν κυκλοφορούν για άλλες κονσόλες-, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν τίτλοι αποκλειστικά για το Xbox One X -τα ίδια παιχνίδια θα δείχνουν καλύτερα στο Xbox One X θα παίζουν όμως και στα άλλα μέλη της οικογένειας Xbox One, αξιοποιώντας ό,τι μπορούν να αξιοποιήσουν (το Xbox One S για παράδειγμα, υποστηρίζει 4Κ και HDR).

  • Ξέρετε ότι… To νέο Xbox θα υποστηρίζει και παλαιότερα παιχνίδια (400 δημοφιλή στο Xbox 360) για να παίζει και τα πρώτα παιχνίδια του Xbox όπως το Crimson Skies. Τα “Gears of War 4,” “Forza Horizon 3,” “Minecraft,” “Resident Evil 7,” “Final Fantasy 15,” “Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands,” “Rocket League” και δεκάδες άλλα θα λάβουν δωρεάν ενημέρωση για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του Xbox One X -«true 4K».

Το Xbox One X θα αρχίσει να διατίθεται από τις ΗΠΑ στις 7 Νοεμβρίου 2017, αντί 500 περίπου δολαρίων -το Xbox One 1ΤΒ κοστίζει σήμερα από τα 250 ευρώ έως και τα 350 ευρώ ανάλογα με το παιχνίδι στο πακέτο. Πριν από έναν χρόνο την ίδια περίοδο κυκλοφόρησε το Playstation 4 Pro με υποστήριξη 4Κ από τη Sony με τιμή 400 δολάρια (σήμερα περίπου 350 ευρώ στην ελληνική αγορά) -οπότε η Sony διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινώσει στο πλαίσιο της E3 (13-16 Ιουνίου) τη μείωση της τιμής του.

tech.in.gr