Η πρώην ταυρομάχος, Μαρί Σαρά, υποψήφια του προεδρικού κόμματος Republique en Marche (REM), έρχεται στήθος με στήθος με τον απερχόμενο βουλευτή του Εθνικού Μετώπου Ζιλμπέρ Κολάρ στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Με καταμετρημένες 13.991 ψήφους (32,27% των ψηφισάντων), ο Ζιλμπέρ Κολάρ προηγείται της Μαρί Σαρά (32,15%) με μόλις 48 ψήφους σε μια περιφέρεια του Γκαρντ (νότια Γαλλία), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Κολάρ, 69χρονος δικηγόρος της Μασσαλίας, ήταν μαζί με την Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, την ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, ο ένας από τους δύο βουλευτές που είχε το Εθνικό Μέτωπο στην απερχόμενη Εθνοσυνέλευση. Είχε εκλεγεί το 2012 με 42,82% των ψήφων σε μια αναμέτρηση μεταξύ τριών υποψηφίων, αλλά είχε αποτύχει στις δημοτικές του 2014 να κερδίσει το Σεν-Ζιλ (στο Γκαρντ).

Μέσα σε πέντε χρόνια έγινε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του Εθνικού Μετώπου σε εθνικό επίπεδο. Υπολόγιζε στην καλή επίδοση της Μαρίν Λεπέν, η οποία είχε έρθει πρώτη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην περιφέρεια αυτή που χαρακτηρίζεται από τη φτώχεια, την ανεργία και την απόρριψη των μεταναστών.

Όμως η είσοδος της 52χρονης πρώην ταυρομάχου στην πολιτική, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις από κινήσεις που τάσσονται κατά των ταυρομαχιών, ανέτρεψε τα δεδομένα.

«Είναι ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα και πριν από έναν μήνα κανένας δεν θα το πίστευε» δήλωσε η Μαρί Σαρά τηλεφωνικά στο Γαλλικο Πρακτορείο. Εξέφρασε την ευχή να υπάρξει «συσπείρωση κατά του Εθνικού Μετώπου» στον δεύτερο γύρο.

Καλά τα πήγε και το μαθηματικό σαΐνι, ο 43χρονος Σαντρίκ Βιλανί, ο οποίος το 2010 κέρδισε το βραβείο Fields, το οποίο ισοδυναμεί με το βραβείο Νόμπελ στα Μαθηματικά.

Ο Βιλανί -υποψήφιος και αυτός με το κόμμα του Μακρόν- είναι γνωστός για τις ιδιαίτερες εμφανίσεις του, τα μακριά μαλλιά του και τη συλλογή από περίεργες γραβάτες.

Στην 5η περιφέρεια της Εσόν ήρθε πρώτος με 47,46% και θα δώσει τη μάχη στον β’ γύρο με την Λορ Νταρκό της δεξιάς, η οποία έλαβε μόλις 16,82%/

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό