Πριν από αρκετά χρόνια πολλοί επιστήμονες πίστευαν πως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το κλίμα. Σύντομα το πετρέλαιο θα τελείωνε και έτσι θα μειώνονταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Λογάριαζαν όμως χωρίς την ανθρώπινη επινοητικότητα.

Χάρη στις τελευταίες συμβατικές τεχνικές μια πετρελαιοπηγή μπορεί να μας δώσει το 20 – 40% του πετρελαίου που υπάρχει στο έδαφος ενώ με τις πιο καινούριες γνωστές ως EOR (Enhanced Oil Recovery) το 30-60%. Ακόμη και αυτό όμως είναι λίγο μπροστά στο νέο κύμα υψηλής τεχνολογίας.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές γνωστές από την κατασκευή μηχανών πλάσματος για διαστημόπλοια (!) Ρώσοι τεχνικοί από την Αγία Πετρούπολη έχουν μεταφέρει από το 2013 στις ΗΠΑ μια νέα μέθοδο εξόρυξης γνωστή με το όνομα Plasma-Pulse.

Εκπέμποντας παλμούς σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία το πετρέλαιο ωθείται προς το επιθυμητό σημείο με χαμηλό κόστος και χωρίς την χρήση πολλών φυσικών πόρων όπως συμβαίνει με τις άλλες τεχνικές που βασίζονται σε χημικά, φυσικό αέριο ή αλμυρό νερό υπό πίεση και διοξείδιο του άνθρακα.

Αυτό σημαίνει πως παλαιά εγκαταλελειμμένα κοιτάσματα μπορούν να αποδώσουν και πάλι με κόστος εξόρυξης που κατεβαίνει ακόμη και στα 10 δολλάρια το βαρέλι.

Κάποιοι λοιπόν φαίνεται πως ποντάρουν ότι θα διατηρήσουμε τις ενεργοβόρες συνήθειές μας για πολύ καιρό ακόμη. Να δούμε αν θα τα καταφέρουν.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής

Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε.

Γιώργος Επιτήδειος