Οι εγχώριοι οπαδοί της δραχμής πιστεύουν πως με ένα δικό μας νόμισμα η χώρα θα γίνει παράδεισος και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα πληθωρισμού.

Η Βρετανία όμως που πάντοτε είχε δικό της και πολύ αξιοπρεπές νόμισμα μας δείχνει μια άλλη πραγματικότητα. Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το Brexit αλλά ο πληθωρισμός είναι στα ύψη λόγω της διαρκούς υποτίμησης και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων όλων και μειώνεται.

Δεν είναι παράξενο λοιπόν που τα αστέρια του αγγλικού πρωταθλήματος
ζητάνε να πληρωθούν σε ευρώ.

Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι πως το τσουνάμι εξαγωγών που ονειρεύονται οι οπαδοί των υποτιμήσεων δεν φαίνεται να εμφανίζεται στη Βρετανία και δεν υπάρχει φυσικά ούτε μια στο εκατομμύριο να εμφανιστεί ποτέ στην Ελλάδα. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός από την υποτίμηση τρώει μεγάλο μέρος από τις μειώσεις τιμών που προσφέρει η μείωση της αξίας του νομίσματος και τελικά η οικονομία δεν κερδίζει σχεδόν τίποτε.

Τι σημασία έχουν όλα αυτά όμως. Τα λογικά επιχειρήματα δεν έχουν καμία αξία για όσους είναι αποφασισμένοι να βρουν μεσία που θα μας βγάλει εύκολα, γρήγορα και ανέξοδα από την κρίση. Και δυστυχώς αυτοί είναι πάρα πολλοί στην χώρα μας.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής

Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε.

Γιώργος Επιτήδειος