Εδώ στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, η γειτονιά μου είναι μια χαρακτηριστικά πολυπολιτισμική κοινότητα της μεγάλης πόλης. Παλιός οικισμός από την εποχή των Σαξόνων, το Τούτινγκ απορροφήθηκε από την επέκταση του Λονδίνου κατά το δέκατο ένατο αιώνα. Σαν τα περισσότερα προάστεια του είδους του, ο αστικός ιστός αποτελείται από βικτωριανά μαγαζιά και παμπ, την παλιά αγορά, η οποία έχει γίνει και πάλι της μόδας, τις σύγχρονες υπεραγορές, τους δυο σταθμούς του μετρό, τη δημόσια βιβλιοθήκη, ένα τεράστιο σινεμά σε ρυθμό Αρ Ντεκό, τους αγγλικανικούς και καθολικούς ναούς, ένα ισλαμικό κέντρο και τζαμί, μια γκουρντουάρα (ναό) των Σιχ, και, σε λιγότερο πνευματικό επιπέδο, εστιατόρια που καθρεφτίζουν, ως προς την μεγάλη τους ποικιλία, τη σύνθεση του πληθυσμού. Τα πιο αγαπημένα μου είναι αυτά που σερβίρουν την θαυμάσια και πικάντικη χορτοφαγική κουζίνα από τη νότια Ινδία. Πίσω από τα καταστήματα στους κεντρικούς δρόμους, απλώνονται σειρές από πανομοιότυπα σπίτια χτισμένα κολλητά, γενικά βικτωριανά, μικρά και μεγάλα, από τα παραδοσιακά σπίτια με «δυο δωμάτια πάνω δυο κάτω» ως τις πιο μεγάλες αστικές κατοικίες.

Σε γενικές γραμμές οι μισοί μόνο κάτοικοι της γειτονιάς μου γεννήθηκαν στη Βρετανία. Από τις πολλές εθνικές μειονότητες οι πιο πολυάριθμες είναι Ινδοί και Πακιστανοί. Από το 2004 και μετά μετακόμισαν εδώ και πολλοί Πολωνοί. Πολιτικά, στηρίζουμε όλες τις πλευρές ταυτόχρονα: ο δήμος μας είναι συντηρητικός, αλλά εκλέγουμε συνήθως έναν εργατικό βουλευτή. Είμαστε περήφανοι που κι ο Δήμαρχος Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, γεννήθηκε στο Τούτινγκ: γιος μετανάστη και οδηγού λεωφορείων.

Όλα από αυτά κάνουν το Τούτινγκ έναν ευχάριστο τόπο διαμονής. Αλλά για μένα η πραγματική καρδιά του δεν είναι ο αστικός ιστός, αλλά η αρχαία δημόσια γη (commons). Πρόκειται για ένα πάρκο 800 στρεμμάτων, που διασχίζουν πλέον δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές, που είναι ανοιχτο σε όλους εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Στο πάρκο αυτό βρίσκει κανείς μια τεράστια ανοιχτή πισίνα και γήπεδο στίβου. Τον χειμώνα, οι τοπικές ομάδες παίζουν ποδόσφαιρο στο πάρκο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το πιο μεγαλοπρεπές άθλημα, το κρίκετ, εξελίσσει αργά το σιωπηλό του δράμα.

Αλλά πέρα από αυτή την ψυχαγωγία που προσφέρει, το πάρκο αποτελεί βιότοπο: δασύλλια, δυο μικρές λίμνες, μεγάλες δεντροστοιχίες – καστανιές, φλαμουριές, αγριοπλάτανους και μελιές. Τα δασύλλια είναι καταφύγιο για αλεπούδες, σκιούρους και αρουραίους. Στη λίμνη ο βιότοπος θρέφει κύκνους, πάπιες , χήνες και

βατράχια. Το πρωί, πριν ξεκινήσει η κυκλοφορία, ο αέρας είναι γεμάτος από κελάιδημα πουλιών. Κάνω τζόκινγκ γύρω από το πάρκο όσο πιο συχνά γίνεται για όση ώρα είναι δυνατό. Βγάζουμε τα σκυλιά περίπατο τρεις φορές τη μέρα. Και η πρωϊνή και βραδινή μου διαδρομή με το ποδήλατο περνάει από το πάρκο. Είναι ένας φυσικός πνεύμονας της πόλης, κάνοντας φωτοσύνθεση του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο. Μας βοηθάει να αναπνέουμε πιο φυσικά και να νιώθουμε πιο κοντά στη φύση, ακόμα και στην καρδιά της πόλης. Κάθε φορά που βλέπω τα σχέδια για ένα μεγάλο πάρκο στο Ελληνικό, χαμογελάω. Ξέρω από ένστικτο ότι ένας τεράστιος πράσινος χώρος – πιο μεγάλος, βέβαια, από το πάρκο του Τούτινγκ – είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Αθήνα. Και σίγουρα ελπίζω ότι η ανάπτυξη αυτή προχωράει με το περιβάλλον στο επίκεντρο του σχεδίου. Μια πράσινη πόλη, όντως, είναι μια πολιτισμένη πόλη.

Ο ελληνόφωνος Άγγλος
29 Μαΐου 2017