Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ πρόκειται να επιβάλλει βαρύ πρόστιμο για αθέμιτο ανταγωνισμό στην Google πριν τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από δύο ανώνυμες έγκυρες πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

H Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο έως και 10% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας, ποσό που υπολογίζεται σε περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ για την θυγατρική της Alphabet.

Toν Απρίλιο του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε κοινοποίηση αιτιάσεων στην Google, ισχυριζόμενη ότι η εν λόγω εταιρεία έχει καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της στις αγορές υπηρεσιών γενικής διαδικτυακής αναζήτησης στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, με τη συστηματική ευνοϊκή μεταχείριση της δικής της υπηρεσίας σύγκρισης τιμών στις οικείες σελίδες με τα αποτελέσματα γενικής αναζήτησης.

«Στην περίπτωση της Google, με προβληματίζει το αθέμιτο πλεονέκτημα που έχει παράσχει η εν λόγω εταιρεία στη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών, κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Η Google έχει τώρα την ευκαιρία να πείσει την Επιτροπή περί του αντιθέτου. Ωστόσο, εάν η έρευνα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας, η Google θα πρέπει να αναλάβει τις νομικές συνέπειες και να αλλάξει την επιχειρηματική της συμπεριφορά στην Ευρώπη», είχε δηλώσει τότε η αρμόδια Επίτροπος, Margrethe Vestager.

Οι υπηρεσίες σύγκρισης τιμών προϊόντων επιτρέπουν στους καταναλωτές να αναζητούν προϊόντα σε ιστότοπους διαδικτυακών αγορών και να συγκρίνουν τις τιμές μεταξύ διαφόρων πωλητών.

Σύμφωνα με το προκαταρκτικό συμπέρασμα της έρευνας της Επιτροπής, η οποία ξεκίνησε προ επταετίας, τον Νοέμβριο του 2010, η Google επιφυλάσσει συστηματικά ευνοϊκή μεταχείριση στη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών (η οποία επί του παρόντος ονομάζεται «Google Shopping») -παραπέμπει στις δικές της σελίδες με τα αποτελέσματα γενικής αναζήτησης, για παράδειγμα προβάλλοντας στην οθόνη την υπηρεσία «Google Shopping» σε πιο εξέχουσα θέση. Ενδέχεται επομένως, έκρινε η Επιτροπή, να εκτρέπει τεχνηέντως την κίνηση από ανταγωνιστικές υπηρεσίες σύγκρισης τιμών και να περιορίζει τη δυνατότητά τους να ανταγωνίζονται στην αγορά.

Η Google απάντησε στους ισχυρισμούς αυτούς προσκομίζοντας «τα κλικ που «χάρισε» στους ανταγωνιστές της» επί σειρά ετών.

Εκτός από την έρευνα για τις υπηρεσίες σύγκρισης τιμών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. εξετάζει τι συμβαίνει στην αγορά συσκευών με Google Android.

Διαβάστε αναλυτικά στο tech.in.gr: Τι θα εξετάσει η Κομισιόν και ποια είναι τα αντεπιχειρήματα της Google για το Android

Reuters,tech.in.gr