Τα κορίτσια που έχουν τηλεόραση στο δωμάτιο τους κινδυνεύουν περισσότερο να εξελιχθούν σε παχύσαρκα άτομα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity. Κίνδυνος υπάρχει και για τα αγόρια αλλά σε μικρότερη έκταση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 12.000 παιδιά που είχαν γεννηθεί το διάστημα 2000-2001 και είχαν ενταχθεί στη μελέτη UK Millennium Cohort Study. Εστίασαν σε δεδομένα που αφορούσαν την ηλικία επτά έως 11 ετών, κατά την οποία πάνω από τα μισά παιδιά είχαν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο τους.

Τα κορίτσια που είχαν τηλεοπτικό δέκτη στο δωμάτιο τους σε ηλικία επτά ετών είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα σε ηλικία 11 ετών, συγκριτικά με παιδιά που δεν είχαν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο. Τα αγόρια είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε παχύσαρκα.

Όσες περισσότερες ώρες περνούσε ένα κορίτσι μπροστά στην τηλεόραση, τόσο περισσότερες πιθανότητες είχε να είναι υπέρβαρο, κάτι που δεν ίσχυε όμως για τα αγόρια.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι η ύπαρξη τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο από την ηλικία των επτά ετών αυξάνει τον κίνδυνο συσσώρευσης περιττών κιλών τέσσερα χρόνια αργότερα, ανεξαρτήτως του ποιο είναι το βάρος του παιδιού στην πρώιμη παιδική ηλικία», σχολιάζει ο καθηγητής Ράσελ Βινερ, από το Βασιλικό Κολέγιο Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr