Παντού στην Ευρώπη υπάρχουν παράπονα για την απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες και νέες επιχειρήσεις. Επειδή όμως αυτού του είδους οι εταιρείες δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας πολλοί ψάχνουν να βρουν κάποιο τρόπο για να τις βοηθήσουν.

Ο Δήμος του Warrington στην Βρετανία θεωρεί πως θα μπορέσει να λύσει αυτό το πρόβλημα ιδρύοντας τη δική του Τράπεζα. Η προσπάθεια μάλιστα είναι διακομματική καθώς ο Εργατικός Δήμαρχος βρήκε Συντηρητικό χρηματοδότη.

Η μια άποψη για το θέμα θεωρεί πως ο Δήμος είναι αξιέπαινος για την προσπάθειά του να σπάσει τα δεσμά της παραδοσιακής οικονομίας και να βοηθήσει την τοπική οικονομία με νέες μεθόδους.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος με αναφορά στη γνωστή παροιμία για τα μεταξωτά εσώρουχα. Θα μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τόσο δύσκολου εγχειρήματος ή θα πέσει θύμα της πολυπλοκότητάς του και θα χάσει τα χρήματα των δημοτών;

Το μέλλον θα δείξει. Καλές οι ιδέες αλλά ειδικά στην Ελλάδα έχουμε χορτάσει από αυτές. Η υλοποίηση είναι που δείχνει ποιος και τι αξίζει και τι όχι.

Ευχόμαστε πάντως στον Δήμο κάθε επιτυχία. Όλες οι προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο αξίζουν της προσοχής μας.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής

Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε.

Γιώργος Επιτήδειος