Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο ήπαρ

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο ήπαρ

Οι άνθρωποι που πίνουν καφέ - με ή χωρίς καφεΐνη- κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του ήπατος, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Οι άνθρωποι που πίνουν καφέ – με ή χωρίς καφεΐνη- κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του ήπατος, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Σαουθάμπτον και του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον Δρ Όλιβερ Κένεντι, αξιολόγησαν στοιχεία από 26 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 2,25 εκατομμύρια άτομα.

Για όσους έπιναν δύο καφέδες την ημέρα, ο κίνδυνος ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, της πιο συχνής μορφής καρκίνου του ήπατος, ήταν μειωμένος κατά 35% κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καφέ. Όσοι έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ηνμέρα, είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο, ενώ για όσους έπιναν πέντε φλιτζάνια καφέ, ο κίνδυνος μειώνεται περίπου κατά 50%.

Στην περίπτωση του καφέ χωρίς καφεΐνη, η μείωση του κινδύνου ήταν μικρότερη και λιγότερο σίγουρη.

«Ο καφές πιστεύεται ευρέως ότι έχει διάφορα οφέλη για την υγεία και αυτά τα τελευταία ευρήματα δείχνουν σημαντική μείωση κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Όμως δεν συνιστούμε στον καθένα να αρχίσει να πίνει πέντε καφέδες τη μέρα, καθώς χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από την μεγάλη κατανάλωση καφέ, καθώς ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι θα πρέπει να αποφεύγεται ιδίως από μερικές ομάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες», εξηγεί ο Δρ Κένεντι.

Και ο καθηγητής Πίτερ Χέιζ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου συμπληρώνει ότι «ο καφές έχει αναφερθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από πολλές αιτίες. Η έρευνά μας προσθέτει νέα δεδομένα ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο φυσικό φάρμακο».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024