H ακρόαση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Πάπα Φραγκίσκο αναμενόταν με ενδιαφέρον, δεδομένου ότι οι δύο άνδρες είχαν στο πρόσφατο παρελθόν ανταλλάξει βαριές κουβέντες. Αφορμή, το τείχος που ο Τραμπ θέλει να χτίσει στο Μεξικό, και η απάντηση του Αμερικανού προέδρου για την «ανάμειξη» του ηγέτη των Ρωμαιοκαθολικών σε ζητήματα άλλης χώρας.

Το ραντεβού έγινε στις 8:30 το πρωί και από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως «καψόνι» του ποντίφικα: τόσο νωρίς ο Πάπας συνήθως δεν συναντά ηγέτες.

Επιπλέον, ο Τραμπ προερχόταν από ταξίδι στη Μέση Ανατολή και τη Σαουδική Αραβία, βαρύ πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων, άρα θα μπορούσε να έχει λίγο χρόνο να ξεκουραστεί.

Όμως, το ραντεβού δεν άλλαξε ώρα. Το βαρύ όχημα του προέδρου των ΗΠΑ πέρασε τις πύλες της Αγίας Έδρας λίγο μετά τις 8. Μετά τα τυπικά, ο πρόεδρος, η σύζυγος, η κόρη και ο γαμπρός έγιναν δεκτοί από τον ποντίφικα.

Η Μελάνια είχε φορέσει και μαύρο βέλο, πράγμα που συνηθίζεται. Η κόρη Ιβάνκα, διαφανές. Η αμηχανία ήταν έντονη. Ακόμα και στις φωτογραφίες οι Τραμπ βγήκαν πανευτυχείς, ο Πάπας σκυθρωπός.

Ο Τύπος στην Αργεντινή δεν παραξενεύτηκε, καθώς γνωρίζει καλά τον Πάπα. Για παράδειγμα, το Φεβρουάριο του 2016 συναντήθηκε (για 22 λεπτά) με τον συμπατριώτη του πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι (στη φωτό με τη σύζυγό του) και ήταν εξίσου σκυθρωπός.

Πολλοί σχολίασαν τότε το ύφος σε σχέση με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, ιδίως τη δυσαρέσκεια για την ανάπτυξη που ακόμα δεν έχει έρθει.

«Ο Πάπας έκανε αντιπολίτευση» είπαν οι μεν, «τον χρησιμοποιούν οι περονιστές για να ρίξουν την κυβέρνηση» σχολίασαν εξοργισμένοι οι δε.

Στα κοινωνικά δίκτυα της Αργεντινής έγινε πραγματικό πάρτι με τη φωτογραφία των χαμογελαστών Τραμπ και του σκυθρωπού ποντίφικα.

Πάντως, ως «porteño» (κάτοικος του Μπουένος Αϊρες) ο ποντίφικας το έριξε στο χιούμορ, για το οποίο φημίζονται οι άνθρωποι στην αργεντινή πρωτεύουσα.

Ρώτησε για παράδειγμα την Μελάνια Τραμπ αν ταΐζει «ποτίτσα» (σλοβένικο γλύκισμα με πολλές θερμίδες) τον σύζυγο και έχει τόσα κιλά. Εκείνη απάντησε ευγενικά, όταν έγινε η μετάφραση και όλοι χαμογέλασαν.

Ούτε τα δώρα επιλέχθηκαν τυχαία: του Πάπα προς τον Τραμπ είχαν να κάνουν με την παγκόσμια ειρήνη («τη χρειαζόμαστε», του είπε) και την προτροπή να γίνει ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ «όργανο ειρήνης».

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε έργα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με την ελπίδα να τα βρει ενδιαφέροντα.

Για τους υπόλοιπους της αμερικανικής αντιπροσωπείας, ένα παραδοσιακό rosario για την προσευχή.

Μετά την ανταλλαγή των δώρων, το κλίμα είχε μάλλον χαλαρώσει και δεν έλειψαν τα χαμόγελα. Στη συνέχεια, η οικογένεια Τραμπ είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τον πλούτο και τα έργα τέχνης στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Πάντως, η εφημερίδα La Naciόn της Αργεντινής έγραψε και σχολίασε την τελευταία ατάκα του Τραμπ στον ποντίφικα: «δεν θα ξεχάσω αυτά που μου είπατε»…

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ