«Δεκάδες χιλιάδες» κάτοικοι του Περού που επλήγησαν από πλημμύρες της τελευταίες εβδομάδες παρέμειναν συνδεδεμένοι χάρη στον όμιλο Alphabet της Google, ο οποίος δοκιμάζει αερόστατα που προσφέρουν ασύρματη διαδικτυακή σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ομάδα του Project Loon, όπως ονομάζεται η προσπάθεια, πραγματοποιούσαν δοκιμές στο Περού όταν η χώρα πλημμύρισε τον περασμένο Ιανουάριο. «Όταν είδαμε τι συνέβαινε, απευθυνθήκαμε στην εταιρεία επικοινωνιών Telefonica και στην κυβέρνηση για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε» αναφέρει σε εταιρικό ιστολόγιο ο Άλιστερ Ουέστγκαρθ, επικεφαλής του πρότζεκτ.

Τα αερόστατα, τα οποία έχουν μέγεθος γηπέδου παραμένουν μετέωρα πάνω από τα σύννεφα σε ύψος 20 χιλιομέτρων, ουσιαστικά λειτουργούν ως αναμεταδότες για τη σύνδεση των χρηστών με τις υπηρεσίες της Telefonica.

Το τελευταίο τρίμηνο «περισσότερα από 160 GB δεδομένων μεταδόθηκαν στους χρήστες σε μια περιοχή συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου στο μέγεθος της Ελβετίας» αναφέρει ο Ουέστγκαρθ. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε περίπου 2 εκατομμύρια email ή 30 εκατομμύρια μηνύματα στο WhatsApp.

Τα αερόστατα απογειώθηκαν από το γειτονικό Πουέρτο Ρίκο και παραμένουν τώρα μετέωρα πάνω από τη Λίμα και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. To ρεκόρ διάρκειας πτήσης φτάνει τις 190 ημέρες.

Alphabet / Project Loon

Ανάλογη προσπάθεια έχει ξεκινήσει και η Facebook με το πρόγραμμα Aquila, το οποίο όμως βασίζεται σε drone αντί σε αερόστατα.

Νωρίτερα φέτος, πάντως, η Google ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το πρόγραμμα Titan για την ανάπτυξη drone διαδικτυακής πρόσβασης.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ