Στην Ιαπωνία ο νόμος είναι σαφής: αν ένα μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας επιθυμεί να παντρευτεί κοινό θνητό, εγκαταλείπει το Παλάτι και τους τίτλους. Το έπραξε προ ετών η κόρη του νυν αυτοκράτορα. Τώρα ετοιμάζεται και η εγγονή του.

Για την ιστορία, η κόρη του αυτοκράτορα Ακιχίτο, πριγκίπισσα Νόρι (47 ετών σήμερα) παντρεύτηκε το 2005 έναν κοινό θνητό.

Έπαψε λοιπόν να είναι η πριγκίπισσα και πλέον ονομάζεται Σαγιάκο Κουρόντα. Πήρε δηλαδή το επίθετο του συζύγου της, πολιτικού μηχανικού.

Ζει σε ένα διαμέρισμα του Τόκιο, έμαθε να οδηγεί, να ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ και να αγοράζει έπιπλα για το σπίτι, όπως παρατηρεί το BBC.

Το ίδιο θα κάνει τώρα και η 25χρονη πριγκίπισσα Μάκο. Είναι εγγονή του αυτοκράτορα και κόρη του δευτερότοκου γιου του. Η Μάκο θα παντρευτεί τον 25χρονο Κέι Κομούρο. Γνωρίστηκαν και αγαπήθηκαν την περίοδο των σπουδών τους.

Το χαρμόσυνο γεγονός φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της διαδοχής στο Θρόνο των Χρυσανθέμων που έχει αρκετές διαστάσεις.

Ο νυν αυτοκράτορας Ακιχίτο είναι 83 ετών και πριν από ένα χρόνο άφησε να εννοηθεί ότι δεν μπορεί πλέον να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά του.

Οι φήμες για παραίτηση -γεγονός πρωτοφανές- φούντωσαν. Για να παραιτηθεί αυτοκράτορας θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία.

Διάδοχος βέβαια υπάρχει. Είναι ο 57χρονος γιος του Ναρουχίτο. Ο ίδιος όμως έχει αποκτήσει μόλις μία κόρη και εκεί υπάρχει ένα ακόμα ζήτημα: δεν προβλέπεται γυναίκα διάδοχος για το Θρόνο.

Και ενώ η Βουλή μπορεί τελικά να ψηφίσει υπέρ του δικαιώματος παραίτησης ενός αυτοκράτορα, διευκολύνοντας τον 83χρονο Ακιχίτο, δεν αναμένεται να αγγίξει το θέμα του φύλου: μόνο άνδρες θα συνεχίσουν να έχουν δικαίωμα στο Θρόνο των Χρυσανθέμων, ο οποίος ιδρύθηκε το 660 π.Χ. και μετρά 125 αυτοκράτορες.

Υπάρχουν, πάντως, υποψήφιοι: ο 83χρονος Ακιχίτο έκανε δύο γιους. Και αν ο διάδοχος έκανε μόνο κόρη, ο άλλος γιος -51 ετών- έχει και ένα 10χρονο σήμερα αγόρι.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ