Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελλάδα συμμετέχει στο μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2017 (ECSC ’17). Ο διαγωνισμός έχει ως στόχο την ανεύρεση, προσέλκυση και ανάδειξη μιας νέας γενιάς ταλέντων στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, μέσω μιας σειράς απαιτητικών δοκιμασιών. Πέρυσι, η ελληνική ομάδα κατέκτησε την 5η θέση σε σύνολο 10 συμμετοχών.

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας αποτελεί μια διοργάνωση που αποσκοπεί στην ανεύρεση, προσέλκυση και ανάδειξη νέας γενιάς ταλέντων στο χώρο της προστασίας και ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων.

Την ευθύνη της Ελληνικής συμμετοχής για φέτος στο διαγωνισμό φέρει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Πιο συγκριμένα, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Χρήστο Ξενάκη, μια εξειδικευμένη ομάδα εθελοντών που ασχολούνται με τον χώρο της κυβερνοασφάλειας θα προετοιμάσουν την Ελληνική συμμετοχή στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ECSC 2017.

Για την συγκρότηση της Ελληνικής ομάδας θα διεξαχθούν πανελλήνιοι προκριματικοί αγώνες στις 3 και 4 Ιουνίου 2017.

Οι προκριματικοί αγώνες αποτελούν μία on-line διαγωνιστική διαδικασία και μπορείτε να λάβετε μέρος από οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας και αν βρίσκεστε, υπό την προϋπόθεση ότι είστε από 14 έως και 25 ετών, δηλαδή, έχετε γεννηθεί μετά την 1/1/1992.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τους προκριματικούς αγώνες πραγματοποιούνται μόνο στον ιστότοπο http://ecsc.gr/contact.html έως τις 29 Μαΐου 2017.

Οι νέοι και νέες που θα πρωτεύσουν στον πανελλήνιο προκριματικό διαγωνισμό θα αντιπροσωπεύσουν την Ελλάδα ως μέλη της εθνικής ομάδας που θα συμμετέχει στον ECSC 2017 στην Ισπανία.

Στην ψηφιακή εποχή, η ασφάλεια πληροφοριών αποτελεί βασική προτεραιότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό οφείλεται στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η πληροφορία στη σύγχρονη κοινωνία, την οικονομία, την παραγωγή, και τις γεωπολιτικές σχέσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιθέσεις με στόχο την πληροφορία αυξάνονται συνεχώς, αποσκοπώντας τόσο στο κέρδος όσο και στην αποσταθεροποίηση βασικών δομών, η ψηφιακή ασφάλεια θα πρέπει να διασφαλίζεται και να αξιολογείται σε κάθε τομέα και δραστηριότητα, καθημερινά.

Το γεγονός αυτό απαιτεί καλύτερα οργανωμένες δομές, μεγαλύτερες επενδύσεις, αλλά, κυρίως, κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ανθρώπους, που με τις γνώσεις τους και το ταλέντο τους θα αποτελέσουν την ασπίδα της ψηφιακής κοινωνίας.

Η ελληνική ομάδα, η οποία κατέκτησε το 2016, την 5η θέση στον αντίστοιχο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στοχεύει σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για το φετινό διαγωνισμό, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναζήτηση χορηγών που θα καλύψουν τα βασικά έξοδα της διοργάνωσης για να μπορέσει να διακριθεί ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπη.

Γνωρίζοντας τον διαγωνισμό ECSC

Ο διαγωνισμός αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών ENISA (European Union Agency for Network and Information Security), που λειτουργεί ως το κέντρο εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα ασφάλειας των δικτύων και πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες που συμμετέχουν κάθε χρόνο σε αυτή τη διαγωνιστική δοκιμασία εκπροσωπούνται από μία και μοναδική ομάδα, που αποτελείται από δέκα άτομα, έναν προπονητή και έναν κριτή.

Ο 1ος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 (ECSC 2015) στη Λουκέρνη της Ελβετίας με συμμετοχή έξι ομάδων προερχόμενων από κράτη-μέλη της ΕΕ και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών: Αυστρία, Γερμανία, Ρουμανία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ομάδες της Αυστρίας, Γερμανίας και Ελβετίας κέρδισαν την πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Το 2016 ο 2ος διαγωνισμός διεξήχθη στο Ντίσελντορφ και η Ελληνική ομάδα κατέκτησε την 5η θέση σε σύνολο 10 συμμετοχών. 

tech.in.gr