Πριν από περίπου 450 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν περπατήσουν οι δεινόσαυροι στη Γη, είχε κάνει την εμφάνισή του ο πρώτος πρόγονος των σημερινών εντερόκοκκων, μικροβίων που είναι υπερανθεκτικά στα αντιβιοτικά και στα αντισηπτικά.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell.

Οι εντερόκοκκοι είναι μικροοργανισμοί που διαβιούν στο ανθρώπινο έντερο, αλλά επίσης μπορούν να προκαλέσουν δυνητικά επικίνδυνες λοιμώξεις στο αίμα, στο ουροποιητικό σύστημα και σε άλλα όργανα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), με επικεφαλής την ειδική στη γενετική των βακτηρίων Δρ Ασλι Έρλ του Ινστιτούτου Broad, ανέλυσαν το γονιδίωμα του εντερόκοκκου, ανατρέχοντας στο εξελικτικό παρελθόν του.

Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι ο πρόγονος των εντερόκοκκων εμφανίστηκε πριν από 425 έως 500 εκατομμύρια χρόνια, σε μια εποχή που άρχιζαν να έρπουν τα πρώτα ζώα στην ξηρά, μετά την έξοδό τους από τη θάλασσα. Τότε προφανώς ο εντερόκοκκος «τρύπωσε» στο σώμα τους και, στην μακραίωνη πορεία του, απέκτησε νέα γονίδια και τις άκρως ανθεκτικές ιδιότητές του, με συνέπεια η αντίστασή του στα αντιβιοτικά να αποτελεί σήμερα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Περίπου το 5% των ασθενών στα νοσοκομεία αναπτύσσουν κατά την παραμονή τους ανθεκτικές λοιμώξεις.

Τα βακτήρια εμφανίσθηκαν σχεδόν πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ τα πρώτα ζώα πριν από 542 εκατομμύρια χρόνια μέσα στη θάλασσα. Καθώς τα πρώτα ζώα ζούσαν μέσα σε μια θάλασσα γεμάτη βακτήρια, τα τελευταία έμαθαν να ζουν μέσα και πάνω στα ζώα, πότε βοηθώντας τα (π.χ. να διασπάσουν την τροφή) και πότε αρρωσταίνοντάς τα. Όταν, 100 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, τα ζώα έκαναν τη μεγάλη έξοδο από το νερό προς τη στεριά, πήραν μαζί τους τα μικρόβια.

Οι εντερόκοκκοι ζουν μέσα στα περισσότερα -αν όχι όλα- τα σημερινά ζώα της ξηράς. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, πιθανότατα ζούσαν επίσης στο έντερο όλων σχεδόν των ζώων που υπήρξαν κάποτε και τα οποία σήμερα έχουν πια εξαφανισθεί. Κάθε φορά που εμφανιζόταν μια νέα κατηγορία ζώων, έκανε την εμφάνισή του κι ένα νέο είδος εντερόκκοκου, που θα συμβίωνε με τα νέα ζώα.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ