Η συγγραφέας και σεναριογράφος Εμανουέλ Μπερνχάιμ, η οποία είχε τιμηθεί με το βραβείο Médicis το 1993, πέθανε το βράδυ της Τετάρτης στο Παρίσι, σε ηλικία 61 ετών.

Aφήνει πίσω της ένα έργο που χαρακτηρίζεται από συνεχή περάσματα ανάμεσα στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο.

Πέθανε από καρκίνο των πνευμόνων, τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου της, μιας συνταρακτικής αφήγησης για τον θάνατο του πατέρα της, που υποβλήθηκε σε ευθανασία στην Ελβετία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύντροφός της Σερζ Τουμπιανά, πρώην διευθυντής της Ταινιοθήκης της Γαλλίας.

Η  Εμανουέλ Μπερνχάιμ συνεργάστηκε επίσης σε πολλά σενάρια του Φρανσουά Οζόν («Κάτω απ’ την άμμο», «Πισίνα» και «5 φορές το 2») και του Κλερ Ντενί (για τη διασκευή του τέταρτου βιβλίου της «Παρασκευή βράδυ»).

Με έξι μυθιστορήματα μέσα σε τριάντα χρόνια, η Εμανουέλ Μπερνχάιμ κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμά της στο γαλλικό λογοτεχνικό τοπίο.

Το έργο της χαρακτηρίζεται από λακωνικότητα (Τα «Ένα ζευγάρι», «Παρασκευή βράδυ» και «Η γυναίκα του» που έλαβε το βραβείο Médecis το 1993 είναι κάτω από εκατό σελίδες) και μια γραφή που αφήνει χώρο στις σιωπές και σε όσα δεν λέγονται.

Το τελευταίο βιβλίο της «Όλα τελείωσαν καλά», που κυκλοφόρησε το 2013, αφηγείται την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του πατέρα της, του συλλέκτη έργων τέχνης Αντρέ Μπερνχάιμ, ο οποίος διάλεξε τον θάνατο έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που τον είχε αφήσει ανήμπορο.

Αυτό το σύντομο μυθιστόρημα κέρδισε εγκωμιαστικά σχόλια από τον Τύπο.

Γεννημένη τον Δεκέμβριο του 1955 η Εμανουέλ Μπερνχάιμ, μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Médicis και ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών, ήταν κόρη του Αντρέ Μπερνχάιμ και της γλύπτριας Κλοντ ντε Σοριά.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της «Σταλόνε», «Παρασκευή βράδυ», «Ένα ζευγάρι», «Η γυναίκα του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό