Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ο Νόβακ Τζόκοβιτς βρίσκεται σε παρατεταμένο… ντεφορμάρισμα. Δεν είναι μόνο το ότι δεν κατακτά τίτλους, ούτε ότι δεν φτάνει καν σε τελικούς, αλλά πλέον σε σημαντικά τουρνουά γνωρίζει πρόωρους (για την κλάση του) αποκλεισμούς. Τελευταίο Grand Slam που κατέκτησε ήταν πέρυσι στο Ρολάν Γκαρός.

Στη συνέχεια πήγε ως κορυφαίος της παγκόσμιας κατάταξης και φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, γνώρισε πρόωρα τον αποκλεισμό από τον Αργεντινό Ντελ Πότρο και από εκείνη τη στιγμή και μετά, δείχνει να μην μπορεί να επανέλθει στα υψηλά αγωνιστικά επίπεδα, που ήταν μαθημένος.

Ο κάτοχος των 12 τίλων Grand Slam «έπεσε» από το νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, αδυνατεί να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο ή έστω να φτάσει σε έναν τελικό. Η γενικότερη αγωνιστική παρουσία του και οι απανωτοί πρόωροι αποκλεισμοί σε μεγάλα τουρνουά, δείχνουν ξεκάθαρα ότι κάτι δεν πάει καλά, κάτι δεν λειτουργεί πλέον σωστά στον κορυφαίο Σέρβο τενίστα.

Ο ίδιος φαίνεται πως αποδίδει τα αίτια στον προπονητή του Μάριαν Βαϊντά και γι’ αυτό αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία μαζί του μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων απογειώθηκε στο παγκόσμιο τένις και κατέκτησε τα πάντα.

Παράλληλα, προχωρεί και σε αλλαγές στο τεχνικό τιμ που τον υποστηρίζει, όπως τον φυσιοθεραπευτή του και γνωστοποίησε όλες αυτές τις αλλαγές με δηλώσεις του στον Τύπο.

Είπε μεταξύ άλλων: «Προσωπικά θα είμαι πάντα ευγνώμων στον Μάριαν και τον Μίλιαν Αμάνοβιτς, για αυτά τα δέκα χρόνια φιλίας, επαγγελματισμού και προσήλωσης στους στόχους της καριέρας μου.

Πραγματικά, χωρίς την στήριξή τους, δεν θα μπορούσα να είχα φτάσει τόσο ψηλά. Γνωρίζω καλά πως αφιέρωσαν τις ζωές τους για να με βοηθήσουν να πετύχω τους στόχους μου και θα αποτελούν πάντα ένα κομμάτι της ζωής μου».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Για μένα δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, όμως όλοι νιώσαμε πως χρειαζόταν μια αλλαγή.

Είμαι υπερήφανος για τη σχέση που χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, για την αμοιβαία αγάπη, τον σεβασμό και την κατανόηση. Αποτέλεσαν μέλη της οικογένειάς μου και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ».

Από τη δική του μεριά ο Βαϊντά τόνισε: «Ο χρόνος που πέρασα με τον Νόβακ μοιάζει να είναι μια ολόκληρη ζωή. Ήμασταν μαζί σε μερικά σπουδαία επιτεύγματα, ζούσαμε και αναπνέαμε για τα όνειρά του.

Τα έδωσα όλα ως προπονητής και είμαι πολύ περήφανος για τα αποτελέσματά του. Φτάσαμε στο σημείο όμως, που συνειδητοποιήσαμε πως χρειάζεται νέα ενέργεια.

Ο Νόβακ μπορεί να πετύχει πολλά ακόμα και είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Θα παραμείνει πολλά χρόνια ακόμα σε κορυφαίο επίπεδο. Εγώ από τη μεριά μου θα συνεχίσω να του δίνω συμβουλές και να βρισκόμαστε σαν μια οικογένεια».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ