Αγγελική Στελλάκη

Προβλήθηκε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και αναφέρεται σε ένα θέμα που έχει προκαλέσει συζητήσεις στην Σιγκαπούρη: τη θανατική ποινή.

Στην ταινία του Μπου Τζανφένγκ «Ο Μαθητευόμενος» νεαρός Αϊμάν γίνεται βοηθός του δήμιου Ραχίμ, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ο άνδρας που εκτέλεσε τον πατέρα του. Ο Αϊμάν καλείται να έρθει αντιμέτωπος με τα δικά του διλήμματα και να επιλέξει τη στάση που θέλει να κρατήσει.

«Στις αρχές του 2000, όταν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία, η Σιγκαπούρη είχε έναν από τους υψηλότερους αριθμούς εκτελέσεων» σημειώνει ο σκηνοθέτης στο in.gr. «Σήμερα δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία. Η θανατική ποινή μπορεί να επιβληθεί σε ανθρώπους που διέπραξαν εγκλήματα όπως φόνους ή διακίνηση ναρκωτικών» σημειώνει.

«Αν και είμαι εναντίον της θανατικής ποινής, η δική μου άποψη είναι μη δημοφιλής στη Σιγκαπούρη. Είναι ένα θέμα με το οποίο οι πολίτες δεν θέλουν να ασχολούνται. Ήθελα να κάνω μία ταινία που να προσφέρει μια διαφορετική ματιά για το συγκεκριμένο θέμα» προσθέτει ο Μπου Τζανφένγκ.

Ο σκηνοθέτης λέει ότι συναντήθηκε με πρώην δήμιους, θέλοντας να ακούσει τις απόψεις τους, αλλά και με θρησκευτικούς συμβούλους που είχαν συνοδεύσει τους κρατούμενους τις τελευταίες τους ώρες, καθώς και με οικογένειες, των οποίων είχαν εκτελεστεί, θέλοντας να κατανοήσει τα τραύματα που είχαν υποστεί.

Η ταινία ασχολείται με ιδέες όπως ο θάνατος, η τιμωρία, αλλά και η ανθρωπιά. Πώς προσέγγισε ο σκηνοθέτης τις διαφορετικές αυτές πτυχές του ζητήματος; «Το γεγονός ότι ο Αϊμάν εκπροσωπεί και τις δύο πλευρές του νομίσματος -από τη μία είναι ένας αξιωματικός που πρέπει να εκτελέσει τα καθήκοντά του και από την άλλη είναι θύμα της θανατικής ποινής, εξαιτίας της οικογενειακής του ιστορίας- μάς έδωσαν δύο διαφορετικές οπτικές που δεν είχαμε δει μέχρι στιγμής. Αυτό το δίπολο έδωσε στο χαρακτήρα του ένα βαθύτερο δίλημμα» σημείωσε. 

«Τα πράγματα είναι πολύ συναρπαστικά» όσον αφορά το κινηματογραφικό τοπίο στη Σιγκαπούρη, λέει ο σκηνοθέτης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλοί νέοι κινηματογραφιστές «με ενδιαφέρουσες ιστορίες».

Όσο για τα επόμενα σχέδιά του, ο Μπου Τζανφένγκ λέει ότι έχει ξεκινήσει να γράφει ένα νέο σενάριο «και θα χρειαστούν κάποια χρόνια πριν αυτό γυριστεί».

* Η ταινία «Ο Μαθητευόμενος» προβάλλεται ήδη στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή Weirdwave.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ