Η ανεργία σχετίζεται με 50% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με δανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, στο Παρίσι.

Μάλιστα, η ανεργία αυξάνει την πιθανότητα θανάτου περισσότερο από το ιστορικό διαβήτη ή  εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής του Δρ Ράσμους Ρόερθ, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 21.500 ασθενείς 18 έως 60 ετών, που είχαν νοσηλευθεί με καρδιακή ανεπάρκεια.

Από τους συμμετέχοντες, σε διάστημα 1.000 ημερών μετά τη νοσηλεία τους, πέθαναν από καρδιακά αίτια το 16% των εργαζομένων και το 31% των ανέργων. Στο νοσκομείο εισήχθησαν εκ νέου το 40% των εργαζόμενων και το 42% των ανέργων.

Η ανεργία έχει σχετιστεί από προηγούμενες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, άλλων ψυχικών προβλημάτων ή και αυτοκτονίας. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμη και νέων ανθρώπων με καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι πολύπλοκος και πιθανότατα πολυπαραγοντικός ο μηχανισμός που συνδέει την ανεργία με τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά.

«Η εργασιακή κατάσταση ενός ανθρώπου έχει επίδραση στην ποιότητα της ζωής του και είναι σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία του. Έτσι, τόσο από οργανική όσο και από ψυχολογική άποψη, έχει νόημα οι γιατροί να συμπεριλαμβάνουν το αν εργάζεται ή όχι ένας νεότερος ασθενής με καρδιολογικά προβλήματα, στην πρόγνωση της πάθησής του».

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ