Το Fyre Festival υποσχόταν ότι θα είναι ένα πολυτελές μουσικό Φεστιβάλ που θα λάμβανε χώρα σε ένα απομονωμένο νησί στις Μπαχάμες. Το σποτ επιχειρούσε να πείσει τους επίδοξους αγοραστές δείχνοντας ημίγυμνες υπάρξεις να πίνουν κοκτέιλ και να διασκεδάζουν στις παραλίες με την ξανθή άμμο. Η αλήθεια αποδείχθηκε κάπως διαφορετική.

Το Φεστιβάλ στόχευε στην πώληση πολυτελών πακέτων, υποσχόμενο ότι προσφέρει τα καλύτερα σε «μουσική, φαγητό και τέχνες». Και παρ’ όλο που το line up των συναυλιών δεν είχε ανακοινωθεί, τα εισιτήρια είχαν σχεδόν εξαντληθεί.

Εμπνευστές του φεστιβάλ ήταν ο ράπερ Ja Rule, ενώ μοντέλα όπως η Κένταλ Τζένερ και η Μπέλα Χαντίντ είχαν αναλάβει την προώθησή του.

Το πρώτο προειδοποιητικό «καμπανάκι» χτύπησε όταν οι Blink – 182 που επρόκειτο να δώσουν συναυλία στο Φεστιβάλ ακύρωσαν την εμφάνισή τους μόλις 24 ώρες πριν την έναρξη του Fyre Festival, λέγοντας ότι δεν είναι αισιόδοξοι ότι θα έχουν όλα αυτά που χρειάζονται για μία ποιοτική εμφάνιση.

Τα πακέτα των εισιτηρίων κόστιζαν από 1.200 έως 2.500 χιλιάδες ευρώ και οι διοργανωτές υπόσχονταν μια ξεχωριστή εμπειρία.

Και ξεχωριστή ήταν η εμπειρία που έδωσαν σε όλους αυτούς που έσπευσαν να αγοράσουν εισιτήρια. Ενώ οι κάτοχοι των εισιτηρίων έφταναν στο νησί, η πραγματικότητα αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική από τη διαφήμιση: τα πολυτελή καταλύματα αντικαταστάθηκαν από θλιβερές σκηνές, το πολυτελές φαγητό ήταν απλά φέτες ψωμιού για τοστ με τυρί και το Φεστιβάλ ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

Όσοι εξοργισμένοι -και με το δίκιο τους- θεατές έσπευσαν να επιστρέψουν πίσω, διαπίστωσαν ότι είχαν εγκλωβιστεί στις Μπαχάμες και ότι δεν πραγματοποιούνταν πτήσεις.

Το Vanity Fair συνοψίζει την κατάσταση σε άρθρο του με τίτλο «Το Φεστιβάλ Fyre που χτίστηκε στο Instagram, πεθαίνει στο Instagram», κάνοντας αναφορά στις δεκάδες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από τις Μπαχάμες και δείχνουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο νησί.

Και πολλοί μπορεί δικαιολογημένα να εξοργίστηκαν επειδή έπεσαν θύμα απάτης, άλλοι όμως χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ειρωνευτούν τους αγοραστές εισιτηρίων, χαρακτηρίζοντάς τους ως αφελή «πλουσιόπαιδα».

Σε άρθρο του στο Rolling Stone, ο Μακ Φάρλαντ κατηγορεί το νησί που δεν είχε τις υποδομές για τη σωστή διοργάνωση του Φεστιβάλ και παραδέχεται πως ήταν «λίγο αφελής», ενώ η Μπέλα Χαντίντ έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη.

Και μέσα σε όλα αυτά ο Σεθ Ρόγκεν αποκάλυψε ότι η επόμενη ταινία του The Lonely Island θα έχει θέμα «ένα μουσικό φεστιβάλ που πηγαίνει πολύ λάθος», ενώ ο επίσημος λογαριασμός της ταινίας αναφέρει χαριτολογώντας ότι… σκέφτεται να ασκήσει μήνυση στο Fyre Festival επειδή… τους έκλεψε την ιδέα!

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ