Με «πρακτικό συνεδρίασης» θα εκφράζει τη γνώμη του για τους υποψήφιους διευθυντές ο σύλλογος διδασκόντων. Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στο βέτο του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη μυστική ψηφοφορία εκπαιδευτικών για την ανάδειξη διευθυντών σχολείων.

Όπως εξηγεί στο ρεπορτάζ του ο «Ελεύθερος Τύπος», οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα καταγράφουν την άποψή τους για τον εκάστοτε υποψήφιο διευθυντή σε μορφή πρακτικού, το οποίο θα κατατίθεται ως υπόμνημα στην επιτροπή που θα διεξάγει τις συνεντεύξεις.

Η γνώμη των διδασκόντων δεν μοριοδοτείται, όμως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην τελική μοριοδότηση των υποψηφίων από την επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2015 διεξήχθησαν οι επιλογές διευθυντών σχολείων βάσει του νομικού πλαισίου Μπαλτά-Κουράκη, το οποίο εξοβέλιζε τη διαδικασία της συνέντευξης ως μία πελατειακή πρακτική και όριζε -εκτός των τυπικών προσόντων- μυστική ψηφοφορία των υποψηφίων με μοριοδότηση που κάλυπτε το 1/3 της συνολικής.

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας επαναφέρει τη συνέντευξη, προσθέτει το πρακτικό από τον σύλλογο διδασκόντων (με αιτιολόγηση και χωρίς μοριοδότηση) και μοριοδοτεί τα τυπικά προσόντα, πτυχίο και προϋπηρεσία.

Μένει να διαμορφωθούν και τα κριτήρια συγκρότησης των επιτροπών που θα αναλάβουν τις συνεντεύξεις των υποψηφίων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός του Μαΐου και να ψηφιστεί άμεσα, μιας και τον Ιούνιο λήγουν οι θητείες των διευθυντών σχολείων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ