Προσφυγή με ομαδικό χαρακτήρα δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών κατατέθηκε κατά της Bose στο Ιλλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών, με την οποία ο γνωστός κατασκευαστής προϊόντων ήχου κατηγορείται ότι συλλέγει σε πραγματικό χρόνο, χωρίς τη συναίνεσή των χρηστών, άμεσα και διαρκώς ποια τραγούδια, ποια podcast, ποιες ραδιοφωνικές εκπομπές και ποιες ομιλίες ακούνε από ασύρματα ακουστικά ή ηχεία Bose.

Παράλληλα, στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται πως η Bose είναι σε θέση να ταυτοποιεί το χρήστη από τα δεδηλωμένα στοιχεία για το σειραϊκό αριθμό του προϊόντος, το ονοματεπώνυμο και το e-mail του. Μάλιστα, η Bose κατηγορείται ότι προωθούσε τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία των πελατών της σε εταιρεία data mining για την περαιτέρω εξόρυξη στοιχείων.

Συγκεκριμένα, στην προσφυγή αναφέρεται ότι η Bose συνοδεύει τα μοντέλα ακουστικών και ηχείων του 2016

  • QuietComfort 35,
  • SoundSport Wireless,
  • Sound Sport Pulse Wireless,
  • QuietControl 30,
  • SoundLink Around-Ear Wireless Headphones II, και
  • SoundLink Color II

με την εφαρμογή Bose Connect app.

Από την εφαρμογή αυτή, όπως διαφημίζει η εταιρεία, ο χρήστης μπορεί να ελέγξει από το smartphone του την αναπαραγωγή ήχου στα ακουστικά/ηχεία που συνδέονται ασύρματα.

Εντούτοις, παραλείπει να ενημερώσει ή να προειδοποιήσει τους πελάτες της ότι παρακολουθεί και συλλέγει -σε πραγματικό χρόνο- στοιχεία για τη μουσική και τον ήχο που αναπαράγεται από αυτά. Επίσης, δεν αποκαλύπτει ότι μεταφέρει τα δεδομένα που συνέλεξε σε τρίτους.

Οι επιλογές ακρόασης μαρτυρούν πολλά για το προφίλ του χρήστη, σημειώνεται στο αίτημα: ηλικία, συμπεριφορά, πολιτικές θέσεις, ταυτότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι αν για παράδειγμα κάποιος ακούει μουσουλμανικές προσευχές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έτσι αποκαλύπτεται η θρησκευτική του ταυτότητα, εάν ακούει το podcast Ashamed, Confused, And In the Closet αποκαλύπτεται η σεξουαλική του ταυτότητα ή το The Body’s HIV/AIDS Podcast ότι πιθανά πάσχει από AIDS κ.ο.κ.

Κρίσιμης σημασίας θεωρείται επίσης ότι η Bose έχει στη διάθεσή της στοιχεία που συνδέουν την πραγματική ταυτότητα των αγοραστών με τα προϊόντα που μεταδίδουν τις προαναφερόμενες ηχητικές επιλογές -κατά την δήλωση προϊόντος. Ιδιαίτερη δε ανησυχία προκαλεί το γεγονός, όπως αποκαλύπτεται από την προσφυγή, ότι η Bose μεταφέρει τα στοιχεία που συλλέγει στην εταιρεία data mining Segment.io για περαιτέρω εξόρυξη στοιχείων από τις μουσικές τους προτιμήσεις.

Η υπόθεση εκτιμάται ότι αφορά σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους (τουλάχιστον στις ΗΠΑ).

Οι ενάγοντες ζητούν όχι μόνο επιστροφή των χρημάτων τους για την αγορά των προηγμένων ακουστικών/ηχείων αλλά και αποζημίωση 5.000.000 δολαρίων.

tech.in.gr