Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη διασώθηκαν στη Μεσόγειο την Παρασκευή σε μια σειρά δραματικών διασώσεων, ενώ ένας άνθρωπος εντοπίστηκε νεκρός, δήλωσαν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες.

Εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής ανέφερε πως 19 επιχειρήσεις διάσωσης από την ακτοφυλακή ή από πλοία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διέσωσαν συνολικά 2.074 πρόσφυγες  που επέβαιναν σε 16 λαστιχένιες λέμβους και τρία μικρά ξύλινα σκάφη.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανέφεραν σε tweet πως ένας έφηβος εντοπίστηκε νεκρός πάνω σε λαστιχένια λέμβο, οι επιβάτες της οποίας διασώθηκαν από το σκάφος Aquarius.

«Η θάλασσα εξακολουθεί να είναι νεκροταφείο» ανέφεραν σε tweet τους οι MSF.

Ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής επιβεβαίωσε πως ένας άνθρωπος πέθανε, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Οι MSF ανέφεραν πως δύο σκάφη τους, το Aquarius και το Prudence, διέσωσαν περίπου 1.000 ανθρώπους που επέβαιναν σε εννέα πλεούμενα.

Πρόσφυγες προσπαθούσαν απεγνωσμένα να επιπλεύσουν, αφού εγκατέλειψαν τη λαστιχένια λέμβο τους στη διάρκεια μιας επιχείρησης διάσωσης από το σκάφος Phoenix της ομάδας διάσωσης Migrant Offshore Aid Station (MOAS).

Πλάνα βίντεο δείχνουν διασώστες να πηδούν στη θάλασσα ανοικτά των ακτών της Λιβύης για να τους βοηθήσουν.

«Στα 19 χρόνια που καλύπτω τη μετανάστευση, δεν έχω δε ποτέ κάτι παρόμοιο με το σημερινό» δήλωσε ο φωτογράφος του Reuters Ντάριν Ζάμιτ Λούπι, ο οποίος επέβαινε στο Phoenix.

Σε μία επιχείρηση, το Phoenix διέσωσε 134 ανθρώπους, όλοι από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, είπε.

Οι διασωθέντες από σκάφη του MOAS και των MSF μεταφέρθηκαν σε πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής, που είχε διασώσει άλλους μετανάστες, ώστε να μεταφερθούν σε ιταλικά λιμάνια.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 32.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης από τις αρχές του έτους. Περισσότεροι από 650 πνίγηκαν ή αγνοούνται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ