Ανταγωγή στην Apple άσκησε η βρετανική Qualcomm μετά την αγωγή που άσκησε ο αμερικανικός κολοσσός εναντίον τον Ιανουάριο. Η Qualcomm υποστηρίζει ότι ο κατασκευαστής των iPhone παραβίασε τους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας και ενθάρρυνε τις επιθέσεις ρυθμιστικές αρχών σε περισσότερες από μια χώρες με ψευδείς δηλώσεις της.

Η Apple πρώτη κατηγόρησε την Qualcomm για «υπερβολικές χρεώσεις» αλλά και για μη τήρηση των συμφωνηθέντων: εκπτώσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Apple σημείωνε στο σχετικό υπόμνημά της ότι η Qualcomm παρακρατούσε τις εκπτώσεις αυτές, λόγω των συζητήσεων της με τον αρμόδιο ρυθμιστή για θέματα ανταγωνισμού στην Νότια Κορέα.  Μάλιστα, αναφέρεται πως ο αμερικανικός κολοσσός χρειάστηκε να αντισταθεί στην απαίτηση που προέβαλλε η Qualcomm να αλλάξει τις καταθέσεις της στην νοτιοκορεάτικη Επιτροπή Δίκαιου Εμπορίου.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου διώκει την Qualcomm για αθέμιτο ανταγωνισμό και έχει κάνει ιδιαίτερη μνεία στη συμφωνία της με την Apple για την προμήθεια τσιπ για τη σύνδεση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας των λεγόμενων baseband processors την περίοδο από το 2011 έως το 2016. Σύμφωνα με την FTC, η Qualcomm φέρεται να υποχρέωσε την Apple να μην απευθυνθεί σε εναλλακτικούς προμηθευτές για τα τσιπ -επέβαλλε εαυτόν ως αποκλειστικό προμηθευτή ενός κατασκευαστή ο οποίος διαφορετικά θα δυνάμωνε τους ανταγωνιστές της.
{{{related}}}
Τη Δευτέρα, η Qualcomm εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για ολική επίθεση εναντίον της από την Apple, η οποία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την εξαιρετικά μεγάλη δύναμή της στην αγορά για να της επιβάλλει άδικους και παράλογους όρους αδειοδότησης των τεχνολογιών της».

Η ανταγωγή της Qualcomm στην αγωγή της Apple κατατέθηκε στο αμερικανικό Περιφερειακό Δικαστήριο στην Δυτική Περιφέρεια στην Καλιφόρνια. Η ανταγωγή αφορά την μεσολάβηση της Apple με αδειούχους που κατασκευάζουν iPhone και iPad. Υποστηρίζει δε, πως η Apple εκτόξευσε απειλές εναντίον της για να την αποτρέψει να κάνει δημοσίως συγκρίσεις της ανώτερης επίδοσης των iPhone με τα δικά της τσιπ και παρουσίασε μια ψευδή εικόνα των διαφορών στις επιδόσεις μεταξύ iPhone που βασίζονταν σε modem της Qualcomm και εκείνων με modem ανταγωνιστών της.

Η Apple απάντησε στην ανακοίνωση της Qualcomm, επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει τον Ιανουάριο: η Qualcomm της επέβαλλε «υπερβολικές χρεώσεις» και δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα: εκπτώσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και εκμετάλλευση τεχνολογιών που δεν αποτελούν κατοχυρωμένη δική της πατέντα.

Μήνυση της Apple κατά της Qualcomm εκκρεμεί επίσης στο Πεκίνο, στην οποία ο κατασκευαστής τσιπ κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση της στην αγορά -από τη μήνυση αυτή η Apple επιζητά 1 δισ. γουάν (136,8 εκατ. ευρώ) από ζημίες που υποστηρίζει ότι υπέστη, σύμφωνα με το Δικαστήριο Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Πεκίνου.

Reuters,tech.in.gr