Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος από το Όρεγκον Τζεφ Μέρκλεϊ παρέμεινε για περισσότερες από 14 ώρες στο βήμα της Ολομέλειας της Γερουσίας, επιχειρηματολογώντας κατά του διορισμού του συντηρητικού Νιλ Γκόρσατς στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ουσιαστικά ήθελε να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Ο 60χρονος άρχισε να μιλά λίγο πριν τις 19:00 της Τρίτης και συνέχισε έως την Τετάρτη στις 9 το πρωί.  Θύμισε σε πολλούς τις πολύωρες ομιλίες του Φιντέλ Κάστρο στην Ολομέλεια του ΚΚ Κούβας.

Αυτού του είδους η παρέμβαση αποκαλείται «filibuster»: πρόκειται για τεχνική κωλυσιεργίας που επιτρέπει σε έναν μονάχα γερουσιαστή να μακρηγορεί καθυστερώντας τις συνεδριάσεις του σώματος με στόχο, για παράδειγμα, να εμποδίσει την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας.

Το απόλυτο ρεκόρ άνω των 24 ωρών

Τον Μάιο του 2015, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ραντ Πολ μιλούσε ενώπιον της Γερουσίας για μια ολόκληρη νύχτα, συμπληρώνοντας 10 ώρες και 30 λεπτά, διαμαρτυρόμενος για μεταρρύθμιση που αφορούσε την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας NSA.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο συνάδελφός του Τεντ Κρουζ παρέμεινε στο βήμα για 21 και πλέον ώρες, μιλώντας κατά του Obamacare.

Το απόλυτο ρεκόρ άνω των 24 ωρών χρονολογείται από το 1957 και το έχει ο γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα Στρομ Θέρμοντ, που στόχευε να μπλοκάρει νομοσχέδιο για τα πολιτικά δικαιώματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters