Το Πάσχα είναι προ των πυλών και το ταξίδι με το αυτοκίνητο έχει τις καλές αλλά και τις κακές του στιγμές. Σύμφωνα με έρευνα της Ford, δύο στους τρεις επιβάτες έχουν πάθει κάποια στιγμή ναυτία ενώ ένας στους τρεις έχουν νιώσει αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Επίσης, η φράση ‘ζαλίζομαι’ αναμφισβήτητα προκαλεί τρόμο στους γονείς, ενώ το σίγουρο είναι ότι θα ακουστεί στους Ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους την ερχόμενη εβδομάδα και εν όψει των διακοπών του Πάσχα.

Όπως αναφέρει η Ford, με τη βοήθεια ειδικών στη ναυτία, επιβάτες που κοίταζαν οθόνες κατά τη διάρκεια ενός σύντομου ταξιδιού ένοιωθαν αδιαθεσία μετά από 10 λεπτά. Και όλοι ήταν ενήλικες.

«Η ναυτία μπορεί να μετατρέψει το πολυαναμενόμενο οικογενειακό ταξίδι σε εφιάλτη, με τη μαμά και το μπαμπά να ρίχνουν νευρικές ματιές πίσω και να φοβούνται το χειρότερο,» δήλωσε ο Eike Schmidt, research engineer στο Ford Research & Innovation Center, στο Άαχεν της Γερμανίας. «Η άνεση είναι πρωταρχικός παράγοντας όταν σχεδιάζουμε τα αυτοκίνητα του μέλλοντος – και κάνουμε τα πάντα για να μειώσουμε το ενδεχόμενο ναυτίας στο ταξίδι.»

«Για πολλούς οδηγούς που πιστεύουν ότι το παιδί τους υποφέρει από ναυτία στο αυτοκίνητο, μπορεί το πρόβλημα να οφείλεται απλά στον τρόπο που οδηγούν,» πρόσθεσε ο καθηγητής Prof. Bos, ο οποίος έχει επίσης μία έδρα στην Αντίληψη Κίνησης στο Vrije Universiteit, Άμστερνταμ, και έχει εργαστεί πάνω σε μία συσκευή που δείχνει πότε η συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι μπορεί να επηρεάσει επιβάτες επιρρεπείς στη ναυτία. «Η υιοθέτηση ενός πιο ομαλού οδηγικού στυλ μπορεί να μειώσει το αίσθημα της ναυτίας – αλλά και το κόστος καυσίμου παράλληλα.»

Να μερικοί τρόποι για να αποφεύγετε τη ναυτία στο αυτοκίνητο:

• Μετακινηθείτε στο κέντρο των πίσω καθισμάτων, ή κατά προτίμηση μπροστά, για να βλέπετε το δρόμο
• Οδηγείτε ομαλά και όπου είναι δυνατόν, αποφύγετε το ξαφνικό φρενάρισμα, την απότομη επιτάχυνση, τις λακκούβες
• Αποσπάστε την προσοχή όσων ζαλίζονται – ακόμα κι ένα τραγούδι μπορεί να βοηθήσει
• Πείτε αναψυκτικό cola, φάτε μπισκότα τζίντζερ, αλλά αποφύγετε τον καφέ
• Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ή στήριγμα στο κεφάλι για να κρατήσετε το κεφάλι σας όσο το δυνατόν πιο ακίνητο
• Ενεργοποιήστε τον κλιματισμό για ανακυκλοφορία φρέσκου αέρα

auto.in.gr