Συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από έναν πόλεμο που δεν έπρεπε να έχει συμβεί, όπως χαρακτηριστικά λέγεται. Πρόκειται για την εισβολή (κατά μία εκδοχή) της Χούντας της Αργεντινής στα Νησιά Φώκλαντς/Μαλβίνας στο Νότιο Ατλαντικό, τα οποία ως γνωστόν αποτελούν κτήση του Ηνωμένου Βασιλείου.

»» Falklands ή Malvinas; Μια περίπλοκη ιστορία

Οι Αργεντινοί έχασαν τον πόλεμο από την Βρετανία της Μάργκαρετ Θάτσερ σε εκείνο το μακρινό 1982 και η Χούντα κατέρρευσε λίγους μήνες αργότερα. Ήταν η τελευταία (και σκληρότερη) στρατιωτική δικτατορία που γνώρισε η χώρα της Νοτίου Αμερικής.

»» Μάργκαρετ Θάτσερ: Η «Σιδηρά Κυρία» που ντύθηκε στο χακί

Η επέτειος της 2ας Απριλίου τιμάται με κάθε επισημότητα στην Αργεντινή. Τα προηγούμενα χρόνια η τέως πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες τιμούσε τους νεκρούς από την πόλη Ουσουάια, στη Γη του Πυρός, εκεί που υπάρχει το μνημείο με την ξεκάθαρη φράση ότι οι Αργεντινοί θα επιστρέψουν.

Ο νυν πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι, που έχει κατηγορηθεί ότι «μαλάκωσε» την πολιτική του έναντι του Λονδίνου, δέχθηκε βετεράνους στην προεδρική κατοικία. Ενώπιόν τους επανέλαβε τη σταθερή θέση της χώρας του να διεκδικεί με ειρηνικά μέσα τα Νησιά.

Πριν από λίγες μέρες οι φίλαθλοι της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αργεντινής, τίμησαν με το δικό τους τρόπο τη μνήμη των πεσόντων.

Στον αγώνα με τη Χιλή (την οποία κέρδισαν) τα έβαλαν από την εξέδρα με τους Χιλιανούς φιλάθλους, αφού κανείς στην Αργεντινή δεν ξεχνά τη βοήθεια που πρόσφερε στην Θάτσερ ο δικτάτορας Πινοτσέτ.

Η ίδια η Θάτσερ δεν ξέχασε ποτέ εκείνη τη βοήθεια και όταν ο Πινοτσέτ βρέθηκε στο Λονδίνο και ένας Ισπανός δικαστής ζήτησε την έκδοσή του για εγκλήματα πολέμου, τον προστάτεψε.

Οι βετεράνοι του πολέμου αποτελούν μια άλλη ανοικτή πληγή για την αργεντινή κοινωνία. Αλλά και ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 22.700 άνθρωποι λαμβάνουν τιμητική σύνταξη, ενώ στα Νησιά πήγαν 14.000 στρατιώτες. Πώς γίνεται αυτό;

Ο Κάρλος Μένεμ, πρόεδρος της Αργεντινής μεταξύ 1989-1999, συμφώνησε με το Πολεμικό Ναυτικό να θεωρηθούν βετεράνοι και όσοι μπήκαν στα πλοία και βρέθηκαν κοντά στην περίφημη ακτίνα των 200 μιλιών γύρω από τα Νησιά που είχαν ορίσει οι Βρετανοί.

Ό,τι έμπαινε στα 200 μίλια αντιμετώπιζε τη βρετανική δύναμη πυρός. Κάπως έτσι βυθίστηκε (με 323 ζωές) το αργεντινό πολεμικό General Belgrano μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη -μέχρι σήμερα- υπόθεση σε εκείνο τον πόλεμο.

Κάπως έτσι ανέβηκε ο αριθμός, αλλά η δικαιολογημένη γκρίνια δεν σταμάτησε. Πολλοί αναρωτιούνται: Πώς είναι δυνατόν να τιμά μια χώρα εξίσου κάποιον που πολέμησε με κάποιον που απλά μπήκε σε ένα πλοίο, αλλά δεν έφτασε ποτέ; Και το κυριότερο: να απολαμβάνουν των προνομίων τους οι ανώτατοι στρατιωτικοί, που υπηρετούσαν μια Χούντα;

Οι απλοί στρατιώτες αντιμετωπίστηκαν ευνοϊκότερα επί προεδρίας Νέστορ Κίρσνερ, το 1998. Τότε αυξήθηκαν οι τιμητικές συντάξεις και συνοδεύτηκαν από άλλα κοινωνικά προνόμια.

Η ουσία όμως δεν ήταν ποτέ μόνο η σύνταξη και τα επιδόματα, αλλά ποιοι θεωρούνται οι πραγματικοί ήρωες εκείνου του πολέμου. Οι στρατηγοί και οι ναύαρχοι είναι το ίδιο με τους 18χρονους που βρέθηκαν απροετοίμαστοι στο κρύο;

Και ποιος ο ρόλος της αργεντινής κοινωνίας; Η περίφημη Πλατεία του Μαΐου (απέναντι από το προεδρικό μέγαρο) γέμισε ασφυκτικά για να ζητωκραυγάσει την εισβολή παρέα με τον δικτάτορα Λεοπόλδο Γκαλτιέρι.

»» Γκαλτιέρι: Ο στρατηγός με το σύνδρομο της Plaza de Mayo

Ο τελευταίος φώναζε να τον ακούσουν μέχρι το Λονδίνο, «αν θέλουν να έρθουν, ας έρθουν. Θα τους πολεμήσουμε».

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν ακόμα γραφτεί (ούτε διδαχτεί) στα σχολεία της Αργεντινής.

»» Αργεντινοί μιλούν στο in.gr για εκείνο τον Πόλεμο

Και ο επίλογος: 74 ημέρες μετά την εισβολή, οι στρατιώτες της Αργεντινής εγκατέλειπαν τα Νησιά ηττημένοι. Συνολικά 649 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί έχασαν τη ζωή τους. Οι κάτοικοι των Νησιών θρήνησαν τρεις νεκρούς.

»» Πώς τα νησιά απέκτησαν νέα αίγλη μετά τον Πόλεμο

Aπόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ