Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διπλή διάκριση για τον Έλληνα φωτογράφο Κωνσταντίνο Σοφικίτη

Διπλή διάκριση για τον Έλληνα φωτογράφο Κωνσταντίνο Σοφικίτη

Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φωτογραφίας στον κόσμο ανακοίνωσε τον κ. Σοφικίτη, ως τον νικητή του βραβείου του Ανοιχτού Διαγωνισμού της κατηγορίας «Στο Δρόμο» και του Εθνικού βραβείου για την Ελλάδα. Για τα φετινά βραβεία υποβλήθηκαν περισσότερες από 227.000 φωτογραφίες από 183 χώρες.

Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φωτογραφίας στον κόσμο ανακοίνωσε τον κ. Σοφικίτη, ως τον νικητή του βραβείου του Ανοιχτού Διαγωνισμού της κατηγορίας «Στο Δρόμο» και του Εθνικού βραβείου για την Ελλάδα. Ο 29χρονος φωτογράφος επιλέχθηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 105.000 συμμετοχές για το βραβείο του Ανοιχτού Διαγωνισμού.

Η εκπληκτική του φωτογραφία, με τίτλο «Οι πρωταγωνιστές του Halloween» (‘Halloween Protagonists’), του χάρισε, επίσης, την πρώτη θέση του Εθνικού βραβείου για την Ελλάδα, ενός παγκόσμιου προγράμματος που επιβραβεύει τις καλύτερες φωτογραφίες για περισσότερες από 60 χώρες.

Η φωτογραφία του Σοφικίτη αποτυπώνει το Halloween Parade στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης το 2016, την πιο «τρομακτική» εποχή του χρόνου. Η έντονη ασπρόμαυρη φωτογραφία του αποτυπώνει την ατμόσφαιρα της πιο ξεχωριστής παρέλασης στον κόσμο, μέσα από το χαμόγελο του τζόκερ.

Ο Πρόεδρος του Ανοιχτού Διαγωνισμού, Δημοσιογράφος και Φωτογράφος Damien Demolder, δήλωσε σχετικά με τη φωτογραφία του κ. Σοφικίτη που διακρίθηκε: «Αυτό που λειτουργεί πολύ καλά για μένα σε αυτή τη φωτογραφία είναι η αντίθεση μεταξύ του κέντρου προσοχής μας και του περιβάλλοντος του. Οι άνθρωποι στο δρόμο φαίνονται να μην έχουν προσέξει καν τον Joker. Και αυτό το καθιστά ακόμη πιο τρομακτικό. Ο Κωνσταντίνος κατάφερε να αποτυπώσει εξαιρετικά το βάθος στο κάδρο και το πλάτος, για να συμπεριλάβει και τους άλλους ανθρώπους στο δρόμο, ενώ ο φωτισμός και η λευκή μάσκα επιτρέπουν στο θέμα να ξεπροβάλλει.»

Ο βραβευμένος φωτογράφος είναι επαγγελματίας φωτογράφος που επικεντρώνεται ειδικά στην ταξιδιωτική φωτογραφία με μια ανθρωπιστική προσέγγιση. Το 2011, μαζί με τον αδερφό του, δημιούργησε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη φωτογραφία γάμων και ταξιδιών, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, ενώ από το 2014 έχει γίνει επίσημος φωτογράφος της Google Hellas και του TedΧ Athens.

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η ζωή στην Κούβα του Κάστρο» (“The life in Castro’s Cuba”), «Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης» (“Streets of New York”), «Σέρφινγκ στα Μπαρμπάντος» (“Surfing at Barbados”), «Πορτρέτα Βιετναμέζικων τοπίων» (“Vietnamese environmental portraits”) και «Οι ανισότητες του Χονγκ Κονγκ» (“Hong Kong inequalities”) είναι μερικά από τα πιο πρόσφατα έργα του.

Μιλώντας για αυτή τη διπλή του επιτυχία, ο Κωνσταντίνος σχολιάζει: «Η γοητεία του street photography είναι ατέλειωτη και γεμάτη συναισθήματα. Η αξία της αναγνώρισης της δουλειάς μου από μια επιτροπή φωτογράφων και κριτών παγκοσμίου φήμης είναι μοναδική. Το βραβείο στην κατηγορία «Στο Δρόμο» του Ανοιχτού Διαγωνισμού και το Εθνικό Βραβείο από τα Sony World Photography Awards είναι μια φανταστική εμπειρία παγκόσμιας αναγνώρισης.»

Ο Κωνσταντίνος είναι ένας από τους δέκα νικητές των κατηγοριών του Ανοιχτού Διαγωνισμού, που μόλις ανακοινώθηκαν. Κάθε νικητής θα λάβει μια φωτογραφική μηχανή Sony α7 II με ένα σετ φακών και θα διαγωνιστεί με τους νικητές των υπόλοιπων κατηγοριών για να κερδίσει τον σημαντικό τίτλο του «Φωτογράφου της Χρονιάς» των SWPA, δηλαδή ένα ταξίδι στην τελετή απονομής βραβείων που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στο Λονδίνο, καθώς και το χρηματικό έπαθλο αξίας 5.000$ (USD).

H νικητήρια φωτογραφία του Κωνσταντίνου θα φιλοξενηθεί στην έκθεση Sony World Photography Awards & Martin Parr – 2017 Exhibition, στο Somerset House, στο Λονδίνο, η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 21 Απριλίου, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των νικητών όλων των κατηγοριών, μέχρι τις 7 Μαΐου.

Δείτε την πλήρη λίστα των νικητών του Ανοιχτού Διαγωνισμού και των Εθνικών βραβείων: στη διεύθυνση www.worldphoto.org/winners-galleries

Εθνικό Βραβείο Ελλάδος

Ο διαγωνισμός των Εθνικών Βραβείων των Sony World Photography Awards πραγματοποιείται σε 65 χώρες και επιβραβεύει την καλύτερη φωτογραφία από έναν τοπικό φωτογράφο.

Επιπρόσθετα στη νίκη της κατηγορίας αυτής του Ανοιχτού Διαγωνισμού, οι κριτές επέλεξαν, επίσης, τη δουλειά του Κωνσταντίνου ως την καλύτερη μεμονωμένη φωτογραφία από Έλληνα φωτογράφο και τον βράβευσαν με το Εθνικό Βραβείο για την Ελλάδα.

Οι επιλαχόντες για το Εθνικό Βραβείο για την Ελλάδα είναι οι:


* 2η θέση: Αλέξης Πρίτσας, με τη φωτογραφία «Μοναχικό δέντρο» (“Lonely tree”)


* 3η θέση: Mαρία Μάνιου, με τη φωτογραφία «Μη με αφήνεις να αιωρούμαι» (“Don’t Leave Me Hanging There”)

  • Οι νικητές και οι επιλαχόντες από τα 65 Εθνικά βραβεία ανακοινώθηκαν σήμερα και μπορείτε να τους δείτε στη διεύθυνση https://www.worldphoto.org/national-awards

Τα Sony World Photography Awards δημιουργήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας, με το 2017 να σηματοδοτεί την 10η επέτειο των βραβείων, καθώς και τη δεκαετή συνεργασία με το μέγα χορηγό τους, τη Sony. Τα βραβεία αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τα κορυφαία έργα της σύγχρονης φωτογραφίας, που αποτυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, και ενσωματώνονται σε τέσσερις κατηγορίες: την κατηγορία Επαγγελματιών, τον Ανοιχτό Διαγωνισμό, την κατηγορία Νέων και το Student Focus.

Οι νικητές όλων των κατηγοριών των Sony World Photography Awards 2017 θα ανακοινωθούν στις 20 Απριλίου.

tech.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024