Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτος και πάλι ο Μπορίσοφ στις πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία

Πρώτος και πάλι ο Μπορίσοφ στις πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία

Το κεντροδεξιό κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε μεν καθαρά στις πρόωρες εκλογές που έγιναν στη Βουλγαρία, στη χώρα όμως δύσκολα θα σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση. Το GERB έλαβε το 32,5%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους φιλόδοξους σοσιαλιστές με 26,8%.

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε μεν καθαρά στις πρόωρες εκλογές που έγιναν στη Βουλγαρία, στη χώρα όμως δύσκολα θα σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση.

Το φιλο-ευρωπαϊκό GERB έλαβε το 32,6% αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους φιλόδοξους σοσιαλιστές, που υποσχέθηκαν ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία με 27%.

Στην τρίτη θέση η εθνικιστική συμμαχία Ενωμένοι Πατριώτες με 9,06% και ακολουθούν το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) της μουσουλμανικής, κυρίως τουρκικής, μειονότητας με 9,04% των ψήφων, και το λαϊκιστικό Volya με 4,1%.

Το μειονοτικό κίνημα DOST που αποσπάστηκε πριν τις εκλογές από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης έμεινε εκτός Βουλής.

Το προηγούμενο διάστημα η ανοιχτή στήριξη της Άγκυρας προς το DOST είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Βουλγαρία.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση» δήλωσε ο 57χρονος Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ωστόσο θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εμφανίστηκε ως φορέας της αλλαγής, αλλά υπερέβαλε παρουσιαζόμενο ως εναλλακτική λύση στο status quo ως προς την εξωτερική πολιτική και υποστηρίζοντας την προσέγγιση με την Ρωσία, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Ογκνιαν Μίντσεφ.

«Φόβισαν τον κόσμο», εκτιμά ο συνάδελφός του Αντρέι Ραΐτσεφ.

Ο Μίνστεφ εκτιμά πάντως ότι και η επόμενη κυβέρνηση ενδέχεται να είναι ασταθής,.

Εκτρατεία εκφοβισμού

Ο Μπορίσοφ δεν έλαβε θετική ψήφο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, «όμως άνθρωποι που δεν ήταν ικανοποιημένοι από την πολιτική του GERB, αλλά ψήφισαν τους συντηρητικούς για να μην έλθουν οι σοσιαλιστές. Ο Μπορίσοφ στηρίχθηκε στην ιδέα του καθησυχασμού, είχε την ιδέα να υιοθετήσει τον ρόλο του ενοποιητικού παράγοντα, του συμφιλιωτή» σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Χάραλαν Αλεξαντρόφ.

Αν και η θέση του είναι «ρεαλιστικές σχέσεις» με τη Μόσχα, ο Μπορίσοφ υποστηρίζει τις θέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η εθνικιστική συμμαχία «Ενωμένοι Πατριώτες», εχθρική προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους μουσουλμάνους, τους Ρομά και απαραίτητος για τον Μπορίσοφ εταίρος.

Οι εθνικιστές είχαν δώσει κοινοβουλευτική στήριξη στον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς να συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν επιθυμεί να συμπράξει με το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, ωστόσο δεν αποκλείει ad hoc κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024