Φίδι κουλουριασμένο μέσα σε βωμό δίνει μια απάντηση σε όσους υιοθετούν επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην τέχνη του γκράφιτι. Μετά από τον βανδαλισμό της εντυπωσιακής «κουκουβάγιας» στη συμβολή των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Σάμου, στο Μεταξουργείο, ο καλλιτέχνης WD (Wild Drawing) «ξαναχτυπά» με μια δημιουργία που δεν περνά απαρατήρητη.

Επανήλθε στην καλλιτεχνική σκηνή του δρόμου με ένα γιγαντιαίο φίδι, που «φιλοξενείται» δίπλα από μια σκάλα στην Πολυτεχνειούπολη στην περιοχή του Ζωγράφου. Το έργο, που τις τελευταίες ώρες έχει απασχολήσει χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου, τιτλοφορείται House of Venom.

Η δράση του WD στο δρόμο ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια, το 2000. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ ανά τον κόσμο, σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνείς εκδόσεις για τη street art. Γεννήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας, αλλά τον απορρόφησε το «παράξενο χάος» της Αθήνας.

Η Αθήνα για τον καλλιτέχνη είναι μια ιδιαίτερη πόλη. Και είναι ιδιαίτερη γιατί, όπως είχε δηλώσει στο in.gr, «τα πράγματα είναι ακόμη αυθόρμητα και ζωντανά, με μια δυναμική street art σκηνή. Βγαίνεις στο δρόμο κι από τους τοίχους μπορείς να νιώσεις λίγο-πολύ τι συμβαίνει. Οι ευρωπαϊκές πόλεις αντίθετα, είναι αποστειρωμένες από street art κι αυτό που συναντάς πια είναι μεγάλες εντυπωσιακές κατά παραγγελία τοιχογραφίες ή ένα – δυο σημεία που μπορείς να βάψεις. Για παράδειγμα, έχει συμβεί στο Βερολίνο να βάφουμε, κι άλλοι καλλιτέχνες να μας περιμένουν να τελειώσουμε για να βάψουν κι αυτοί τον ίδιο τοίχο. Εννοείται πως το κομμάτι αυτό δεν πρόλαβε να το δει κανείς, ευτυχώς όμως το έχω κρατήσει σε φωτογραφία».

Κατεστραμμένα ή εγκαταλελειμμένα σημεία επιλέγει ο WD για να εκφραστεί. Σε όσους υιοθετούν καταγγελτικό λόγο ή δεν σέβονται την ανάγκη εξωτερίκευσης συναισθημάτων μέσω γκράφιτι, ο καλλιτέχνης έχει ήδη απαντήσει:

«Παντού στον κόσμο η τέχνη του δρόμου είναι παράνομη. Από κει και πέρα, οι απλοί άνθρωποι είναι χαρούμενοι όταν ένα τέτοιο έργο βρεθεί στη γειτονιά τους».

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ