Ξένοι επενδυτές πούλησαν πέρυσι ομόλογα της ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 1999, ενώ οι εγχώριοι μετέφεραν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό εν μέσω χαμηλών επιτοκίων και αυξημένων ανησυχιών για διάσπαση του ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα, όπως αναφέρει το Reuters.

Η ΕΚΤ υπονόησε ότι οι επενδυτές αξιοποίησαν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για να πουλήσουν ομόλογα της ευρωζώνης παρά να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις εντός του κοινού νομίσματος, όπως έλπιζε η κεντρική τράπεζα όταν ξεκινούσε το πρόγραμμα.

Οι επενδυτές εκτός ευρωζώνης πραγματοποίησαν καθαρές πωλήσεις χρέους αξίας 192 δισ. ευρώ, κυρίως κρατικών και τραπεζικών ομολόγων, ενώ μείωσαν σημαντικά την έκθεσή τους σε μετοχές.

Στο μεταξύ εγχώριοι επενδυτές προχώρησαν σε καθαρές αγορές 364 δισ. ευρώ χρέους σε χώρες εκτός ευρωζώνης, ελαφρώς χαμηλότερα από το επίπεδο ρεκόρ του προηγούμενου έτους.

Η ΕΚΤ πιστεύει ότι οι εκροές οφείλονται στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων στην ευρωζώνη, αλλά και στο δημοψήφισμα για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, που αναθέρμανε τις ανησυχίες για το κοινό νόμισμα.

«Η παρατεταμένη αρνητική διαφορά επιτοκίων σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες ήταν καθοριστικός λόγος για τις καθαρές εκροές το 2016», είπε η ΕΚΤ.

«Επιπλέον, αυτές οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η αποφυγή ρίσκου που επέδειξαν οι επενδυτές συνέβαλε κάπως στις καθαρές εκροές στο δεύτερο μισό του 2016, το οποίο ίσως συνδέεται… με το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο του 2016».

Την ίδια στιγμή οι επενδυτές της ευρωζώνης αύξησαν τις αγορές βρετανικού χρέους στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αναδεικνύοντάς το στον δεύτερο πιο δημοφιλή προορισμό μετά τις ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ