«Ένα σκληρό μέτωπο ενάντια στο φασισμό και στο δηλητήριο του ρατσισμού» πρέπει να είναι η απάντηση στην αναβίωση τέτοιων φαινομένων, τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης για τα 74 χρόνια από την ημέρα της αναχώρησης του πρώτου συρμού που μετέφερε Εβραίους, θύματα του ναζισμού, από τον παλιό σταθμό της Θεσσαλονίκης, για το στρατόπεδο Αουσβιτς – Μπίργκενάου.

«Σήμερα, είναι μια ημέρα δύσκολη, είναι μια ημέρα μνήμης, θα πρέπει να είναι μια μέρα περισυλλογής και σιωπής. Για να αναλογιστούμε, γιατί έγιναν αυτά που έγιναν και γιατί η Ευρώπη σήμερα φιλοξενεί αντίστοιχα φαινόμενα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας. Αυτές οι τραγικές μνήμες πρέπει να μας αναγκάσουν να σκεφτούμε το μέλλον της Ευρώπης και του τόπου μας και πρέπει να απαντήσουμε οπωσδήποτε με ένα σκληρό μέτωπο ενάντια στο φασισμό και στο δηλητήριο του ρατσισμού» υπογράμμισε ο κ. Γαβρόγλου.

«Προπάντων, να μην ξαναεπαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα, οπουδήποτε» πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η ημέρα δεν προσφέρεται για να αναφερθεί σε όσες ενέργειες έκανε η κυβέρνηση για την αποκατάσταση της μνήμης και για τους επιζήσαντες και τους απογόνους των θυμάτων, ούτε και για όσα έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά πρέπει να αναφερθούν αυτά που απαιτούνται να γίνουν ακόμη.

«Αυτή τη στιγμή, πρέπει να προχωρήσουμε με απολύτως αποφασιστικά βήματα, πρώτον, στην ουσιαστική αναγνώριση τέτοιων ημερών και δεύτερον, να καταλάβει και ο λαός μας που έδωσε το αίμα του για να υπερασπιστεί την ελευθερία αυτού του τόπου, ότι το τέρας και το δηλητήριο του φασισμού αναβιώνει στην Ευρώπη και αυτά είναι πράγματα που πρέπει να μας προβληματίσουν όλους πάρα πολύ» τόνισε, νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο υπουργός.

Ερωτώμενος για την ψήφιση της ρύθμισης για την ιθαγένεια των απογόνων των Ελλήνων Εβραίων ο υπουργός ανέφερε ότι «αποκαθιστά μια τεράστια αδικία».

«Αποκαθιστά μια τεράστια αδικία, έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα στις μέρες μας γιατί έχει γίνει πολύ αργά, έπρεπε η πολιτεία αυτό να το είχε φροντίσει πολύ νωρίτερα. Εμείς χαιρόμαστε γιατί πήραμε την πρωτοβουλία και έγινε. Περιμέναμε στη Βουλή μεγαλύτερες συναινέσεις για αυτό το θέμα. Εν πάση περιπτώσει κοιτάμε μπροστά και θεωρούμε ότι έκλεισε ένα θέμα αδικίας σε συμπατριώτες μας και τους απογόνους τους που υπέφεραν τόσα πολλά» σημείωσε.

Εκατοντάδες πολίτες περπάτησαν από την πλατεία Ελευθερίας και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος μέχρι τον Παλιό Σταθμό, από τον οποίο ξεκινούσαν από τον Μάρτιο του 1943 «τα τρένα του θανάτου» για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στην κορυφή της πορείας τέθηκαν μαθητές από το Ισραήλ με πλακάτ, που ανέφεραν «Ποτέ Ξανά» καθώς και σχολεία της πόλης, ενώ συμμετείχαν επίσημοι και πολίτες.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν για πέμπτη συνεχή χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχε επίσης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ