Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για τις συνθήκες υλοποίησης της παράστασης «…και Ιουλιέτα» με πρωταγωνίστρια την Πέμη Ζούνη. Σε ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα κάνει λόγο για «στοχευμένη απάτη μέσω Διαδικτύου» και παραποίηση στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Όλα ξεκίνησαν από την αποκάλυψη ότι οι φωτογραφίες της Πέμη Ζούνη με τον σκηνοθέτη Ανγκ Λι δεν ήταν πραγματικές, αλλά αποτέλεσμα Photoshop. Ερωτήματα προέκυψαν σχετικά με τις συνθήκες της παραγωγής και για το εάν έγινε πραγματικά η συνεργασία με τον γνωστό σκηνοθέτη.

Στην νέα ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα αναφέρει ότι «όπως είχε προαναγγείλει με ανακοίνωσή του στις 20 Φεβρουαρίου του 2017, μόλις ενημερώθηκε για το θέμα που προέκυψε σχετικά με το υλικό δημοσιότητας της παραγωγής – παράστασης «… και Ιουλιέτα», που φιλοξενήθηκε στο Θέατρό του, δρομολόγησε σειρά ενεργειών για την πλήρη διαλεύκανση όλων των συνθηκών υλοποίησης της παραγωγής.

» Αρχικώς ανατέθηκε στην εξειδικευμένη εταιρεία κυβερνοασφάλειας TRUST-IT η διενέργεια εκτεταμένης έρευνας και η σύνταξη πραγματογνωμοσύνης σχετικά με τα αντικειμενικά δεδομένα της εν λόγω παραγωγής.

» Σύμφωνα με το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης που παραλάβαμε, έχει διαπιστωθεί ότι πρόκειται για στοχευμένη απάτη μέσω διαδικτύου, στην οποία περιλαμβάνεται και παραποίηση στοιχείων ταυτότητας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (Mail Impersonation). Οι δράστες δημιούργησαν αρχικώς ψευδείς λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και στη συνέχεια, υποδυόμενοι πρόσωπα και εταιρείες εγνωσμένου διεθνούς κύρους, απέστειλαν προς το Ίδρυμα ψευδή μηνύματα και ψηφιοποιημένα στοιχεία σχετικώς με σειρά θεμάτων που αφορούσαν στην ως άνω παραγωγή και στους συντελεστές της.

» Κατόπιν αυτών, το Ίδρυμα προσφεύγει αμέσως στη Δικαιοσύνη με υποβολή μήνυσης, για την προσωποποίηση και τον εντοπισμό των δραστών και των στόχων τους, επιφυλασσόμενο των εν γένει δικαιωμάτων του.

» Για κάθε περαιτέρω εξέλιξη θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ