Η χρήση ινδικής κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμεριανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στην Ουάσινγκτον.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου «Άλμπερτ Αϊνστάιν» της Φιλαδέλφεια, με επικεφαλής την Δρ Αντίτι Κάλα, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 20 εκατομμύρια άτομα, 18- 55 ετών που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία, εκ των οποίων περίπου το 1,5% (316.000) είχαν αναφέρει ότι κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης.

Συγκρίνοντας τα ποσοστά καρδιαγγειακών περιστατικών μεταξύ των ατόμων που ήταν χρήστες κάνναβης και όσων δεν ήταν, διαπιστώθηκε ότι η τακτική χρήση της ουσίας συνδέεται με 26% αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και κατά 10% για καρδιακή ανεπάρκεια. Αυξημένος είναι επίσης ο κίνδυνος για στεφαναία νόσο και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την ινδική κάνναβη με αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών και ψυχικών παθήσεων (π.χ. σχιζοφρένεια), αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Να σημειωθεί τέλος, ότι η μελέτη δημοσιεύεται σε μια χρονική στιγμή που παγκοσμίως επικρατεί τάση νομιμοποίησης της ινδικής κάνναβης, είτε για ιατρική, είτε για ψυχαγωγική χρήση. Ωστόσο, σημαντική μερίδα επιστημόνων προειδοποιεί ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των πιθανών παρενεργειών και κινδύνων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ