Τα οστικά κατάγματα, λόγω οστεοπόρωσης, είναι μεν σπανιότερα στους άνδρες αλλά όταν συμβαίνουν είναι σοβαρότερα με αποτέλεσμα ο ασθενής να αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο θανάτου, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπαιδικής Χειρουργικής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ορθοπαιδικής Αλαν Ζανγκ, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με οστεοπόρωση, εκ των οποίων το 87% γυναίκες και το 13% άνδρες.

Οι γυναίκες με οστεόπωρση είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο για πρώτο κάταγμα σε σχέση με τους άνδρες. Όμως, ο κίνδυνος των γυναικών για δεύτερο κάταγμα, μέσα στην επόμενη τριετία από το πρώτο, είναι ελαφρώς μικρότερη από τον αντίστοιχο κίνδυνο των ανδρών.

Από την άλλη, οι άνδρες με οστεοπόρωση αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μέσα σε ένα έτος από σχεδόν κάθε είδος κατάγματος (18,7%), σε σχέση με τις γυναίκες (12,9%). Εξάλλου, οι άνδρες που χειρουργήθηκαν για πρώτο κάταγμα, ήταν πιθανότερο να υποστούν δεύτερο μέσα στην επόμενη τριετία.

Ως γνωστόν, η οστεοπόρωση αποδυναμώνει και καθιστά πιο εύθραυστα τα οστά, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος. Αν και η προσοχή έχει παραδοσιακά στραφεί στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μπορεί να αποβεί μοιραίος για τους άνδρες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ