Η Facebook Inc. απέκλεισε την πρόσβαση των δημιουργών λογισμικού από την επεξεργασία των δεδομένων που μοιράζονται στο δίκτυό του «για την ανάπτυξη εργαλείων παρακολούθησης», μετά την αποκάλυψη ότι τέτοια εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν από τις αστυνομικές αρχές για να εντοπίζονται διαδηλωτές.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών είχε τον περασμένο χρόνο αποκαλύψει, απαιτώντας δημόσια έγγραφα, ότι η αστυνομία πληροφορήθηκε τα δεδομένα θέσης και άλλες πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα για να παρακολουθεί διαδηλωτές. Η ACLU κατήγγειλε Facebook, Instagram και το ανταγωνιστικό Twitter για αυτή την πρακτική.

Μετά την έκθεση της ACLU, οι εταιρείες αυτές διέκοψαν την πρόσβαση στα δεδομένα στην Geofeedia, η πολιτική τους όμως δεν απαγορεύει τη χρήση τους ξανά στο μέλλον για τον ίδιο σκοπό, σημειώνει το Reuters.

Μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του μαύρου εφήβου Μάικλ Μπράουν από έναν λευκό αστυνομικό στο Σαιντ Λούις, στα προάστια του Φέργκιουσον των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2014, έγιναν φυλετικά φορτισμένες διαμαρτυρίες. Σε e-mail του το 2015, ένας υπάλληλος της Geofeedia επαίρετο για την «εξαιρετική επιτυχία» του να «καλύπτει» τις διαδηλώσεις από τα δεδομένα που συγκέντρωνε από το Facebook, το Twitter και το Instagram. Η αστυνομία ενδιαφερόταν ιδιαίτερα να μάθει τη θέση από την οποία γινόταν το ανέβασμα (upload) κάθε post.

Παρά τη σύσταση του Facebook, οι υπέρμαχοι του απορρήτου διατηρούν τις επιφυλάξεις κατά πόσον υπάρχει η βούληση να σταματήσει η επεξεργασία δεδομένων και για τέτοιους σκοπούς, χωρίς την πίεση που ασκούν η ACLU και άλλοι ανάλογοι κοινωνικοί φορείς.

Reuters,tech.in.gr