Ένας 59χρονος διακεκριμένος βρετανός αστροφυσικός, οποίος σκανδάλισε την κοινή γνώμη όταν βρέθηκε κατηγορούμενος για ενασχόληση με παιδική πορνογραφία, χρησιμοποίησε μια ανορθόδοξη υπερασπιστική γραμμή στο δικαστήριο: έριξε το φταίξιμο στα φάρμακα που έπαιρνε για τη νόσο Πάρκινσον.

Τα φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον αντιμετωπίζουν το έλλειμμα ντοπαμίνης σε κάποιες περιοχές του εγκεφάλου. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως η αύξηση του σημαντικού αυτού νευροδιαβιβαστή μπορεί να κάνει τους ασθενείς παρορμητικούς ή και υπερσεξουαλικούς.

Ο Τζέρεμι Άλινγκτον-Σμιθ, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, είχε αποκαλυφθεί ότι επί πέντε χρόνια βιντεοσκοπούσε κρυφά γυναίκες με κοντές φούστες και σορτς σε δημόσιους χώρους, καθώς και άλλες να γδύνονται, χρησιμοποιώντας μια κάμερα κινητού τηλεφώνου στερεωμένη κάτω από μια πόρτα.

Επίσης, όπως ανακάλυψε η αστυνομία, είχε κατεβάσει στους υπολογιστές του σπιτιού και του γραφείου του στο πανεπιστήμιο χιλιάδες φωτογραφίες παιδιών που κακοποιούνταν σεξουαλικά, ενώ ο ίδιος είχε σχεδιάσει πάνω από 4.000 παρόμοιες εικόνες. Είχε ακόμη δημιουργήσει ένα «εγχειρίδιο παιδόφιλων» με συμβουλές για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, στο οποίο είχε συμπεριλάβει μερικά από τα σχέδιά του.

Το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο, αλλά τον υποχρέωσε σε τριετή κοινοτική υπηρεσία υπό στενή εποπτεία. Το καθοριστικό επιχείρημα του πρώην πανεπιστημιακού, ο οποίος είχε παραιτηθεί ατιμασμένος μετά τις αποκαλύψεις, ήταν ότι ανέπτυξε υπερσεξουαλικότητα και αδυναμία να ελέγξει τις σεξουαλικές ορμές του, λόγω της λήψης φαρμάκων για το Πάρκινσον.

Είχε επίσης ζητήσει ιατρική βοήθεια για να ξεπεράσει το πρόβλημά του, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία, όπως αποδείχθηκε από τη συμπεριφορά του. Ο ίδιος ισχυρίσθηκε ότι δεν συνειδητοποιούσε πως έκανε κάτι παράνομο, καθώς δεν κακοποίησε στην πραγματικότητα κανένα παιδί. Είπε πως ό,τι έκανε, γινόταν μόνο για τη δική του σεξουαλική ικανοποίηση και προέβαλε ότι δεν μπορούσε να ξέρει τις ηλικίες των παιδιών στις φωτογραφίες που είχε «κατεβάσει» από το διαδίκτυο.

«Είναι σημαντικό η κοινή γνώμη να καταλάβει γιατί ένας άνδρας που διέπραξε αδικήματα για τα οποία θα αναμενόταν να πάει κατευθείαν στη φυλακή, δεν πρόκειται να πάει» δήλωσε ο δικαστής Κρίστοφερ Πρινς, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph.

Ο δικαστής αναγνώρισε ότι ο κατηγορούμενος, μετά από «μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα», στη διάρκεια της οποίας «είχε μεγάλη συνεισφορά στο πεδίο της αστροφυσικής», όντως επηρεάσθηκε από τη φαρμακευτική θεραπεία του.

Επιφανείς γιατροί που κλήθηκαν ως μάρτυρες στη δίκη, επιβεβαίωσαν ότι τέτοιες ψυχικές παρενέργειες είναι πιθανό να συμβούν σε παρκινσονικούς ασθενείς.

Ο δικαστής προειδοποίησε όμως τον αστροφυσικό ότι αν υποπέσει ξανά στα ίδια παραπτώματα δεν θα γλιτώσει τη φυλακή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ