Το Ινστιτούτο Γκαίτε καταγράφει τα «γερμανικά ίχνη» στην Ελλάδα του 19ου και 20ου αιώνα με μια εφαρμογή για smartphone που αναδεικνύει εξήντα και περισσότερα κτίρια στην Ελλάδα με αρχιτέκτονες ή ιδιοκτήτες που κατάγονται από τη Γερμανία.

Μερικά, ενδεικτικά ερωτήματα στα οποία απαντά το app είναι τα ακόλουθα:

  • Έχετε αναρωτηθεί αν υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο πλουσιότερο ιδιωτικό μέγαρο του 19ου αιώνα στην Αθήνα και τη θρυλική ερωτική ιστορία του Μιμίκου και της Μαίρης;
  • Ποια σχέση έχει το πρώτο νοσοκομείο της πρωτεύουσας με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων;
  • Ποια βίλα της Κηφισιάς φέρει το όνομα της πρώτης ελληνικής εφημερίδας της Νέας Υόρκης;
  • Και πού βρίσκεται το μνήμα του γιατρού, o οποίος βρέθηκε στο πλευρό του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι, προσπάθησε μάταια να σώσει τον θανάσιμα τραυματισμένο Καραϊσκάκη και συνέταξε τη νεκροψία του δολοφονημένου Καποδίστρια;

Η  εφαρμογή διαθέτει διαδραστικό χάρτη όπου προβάλλονται τα μνημεία και το “κρυμμένο” προφίλ του καθενός από αυτά με διαφορετικούς τρόπους: είτε μέσα από το επεξηγηματικό κείμενο και τις συνοδευτικές φωτογραφίες, είτε μέσα από μια ηχογραφημένη αφήγηση, που σας επιτρέπει να περιεργάζεστε το μνημείο ενόσω ακούτε τις πληροφορίες. Η εφαρμογή περιλαμβάνει πολυάριθμες φωτογραφίες, αρχεία και ηχητικές αφηγήσεις, ενώ παράλληλα με τη λειτουργία GPS ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει τα κτίρια που βρίσκονται κοντά του (ή στον περιβάλλοντα χώρο). Η εφαρμογή δε, διαθέτει τη δυνατότητα λειτουργίας και εκτός σύνδεσης στο διαδίκτυο, εφόσον βέβαια ο χρήστης έχει κατεβάσει τα δεδομένα στη συσκευή του.

Ψηφιακός ταξιδιωτικός οδηγός είναι επίσης διαθέσιμος για την παγκόσμια δράση πολιτιστικού ιδρύματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στο Ισραήλ, τη Βραζιλία, τη Στοκχόλμη, την Ιρλανδία, την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας ή την Ουκρανία.

Η εφαρμογή «Γερμανικά Ίχνη στην Ελλάδα» χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

Ανακαλύπτοντας την Αθήνα με την εφαρμογή «Γερμανικά Ίχνη»

Το Ινστιτούτου διοργανώνει έναν περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, προς εξερεύνηση των κυριότερων από τα σημεία στην εφαρμογή «Γερμανικά ίχνη». Ξεναγός, ο δημοσιογράφος με ειδίκευση σε αθηναϊκά θέματα Νίκος Βατόπουλος, που γνωρίζει καλά την πόλη και τα μυστικά της και θα εμπλουτίσει τις πληροφορίες της εφαρμογής.

Στόχος είναι αυτή η ξενάγηση γνωριμίας να προσφέρει στον επισκέπτη μια πληρέστερη συνολική εικόνα για το ύφος και την ατμόσφαιρα της νεότερης Αθήνας, στρέφοντας το βλέμμα στις προσόψεις των κτιρίων της Αθήνας και την αλληλεπίδραση των ιστορικών περιόδων και των αντιφάσεων που συγκροτούν τη φυσιογνωμία της πόλης.

Η διαδρομή αρχίζει και τελειώνει στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας και ακολουθεί τον άξονα ανάμεσα στις πλατείες Συντάγματος και Ομονοίας με ενδιάμεσες στάσεις.

Προϋπόθεση για να πάρετε μέρος στην ξενάγηση είναι να έχετε κατεβάσει προηγουμένως την εφαρμογή «Γερμανικά Ίχνη», καθώς και να έχετε δηλώσει συμμετοχή (online εγγραφή).

Προγραμματισμένες ξεναγήσεις: 18 Μαρτίου, 29 Απριλίου, 27 Μαΐου, 24 Ιουνίου,

22 Ιουλίου και αρχές Οκτωβρίου 2017

Οι ξεναγήσεις ξεκινάνε στις 11:00 και ολοκληρώνονται στις 14:00.

tech.in.gr