Με τα χρηστά ήθη δεν είναι να παίζει κανείς, και οι αδέκαστοι φρουροί της ηθικής στο Ιράν δεν κάνουν εξαιρέσεις για κάνεναν (και πολύ περισσότερο, για καμία): Ακόμη κι αν πρόκειται για την Σαρλίζ Θερόν, ακόμη κι αν πρόκειται για τα Όσκαρ, και ακόμη κι αν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας τελικά το κερδίσει ιρανική ταινία, για όσα φορέματα δείχνουν ώμο θα… αναλαμβάνει το μοντάζ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ιρανική τηλεόραση παρεμβαίνει σε φωτογραφίες και πλάνα για να καλύψει υποτιθέμενα «προκληκτικές» εμφανίσεις γυναικών.

Έτσι, μάλλον δεν θα εξεπλάγη κανείς όταν το ιρανικό πρακτορείο ILNA στην μετάδοση των φετινών Όσκαρ έπιασε την… «βούρτσα» του Photoshop.

Η Σαρλίζ Θερόν παρουσίαζε, δίπλα στην Σίρλεϊ Μακλέιν, τις υποψηφιότητες για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και το νικητή. Το έκανε φορώντας ένα φόρεμα με ντεκολτέ που τελικά δεν πέρασε την αξιολόγηση σεμνότητας του ILNA.

Έτσι, στην ιρανική τηλεόραση μεταδόθηκε η απονομή με τους ώμους και τα μπράτσα της Σαρλίζ Θερόν καλυμμένα με καφέ.

Για το ντεκολτέ, ούτε λόγος -τουλάχιστον, φαινόταν ο μισός λαιμός. Σε άλλα πλάνα, είχε απλά θολώσει ένα ορθογώνιο στην οθόνη.

Θα έλεγε κανείς ότι θα ήταν τελικά απλούστερο να παραλείψει εντελώς η ιρανική τηλεόραση αυτό το σημείο από την τελετή. Αλλά ήταν αδύνατον: Το βραβείο που ανακοίνωναν Θερόν και Μακλέιν πήγε στο ιρανικό Salesman.

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ