Ένα νέο τεστ αναπνοής μπορεί να επιτρέπει στους γιατρούς που υποψιάζονται ότι ο ασθενής μπορεί να έχει καρκίνο του πνεύμονα να λαμβάνουν ρινικό δείγμα για να καθορίσουν αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης ανακάλυψαν ότι ένας γονιδιωματικός βιοδείκτης στη ρινική κοιλότητα μπορεί με ακρίβεια να καθορίσει την πιθανότητα μια πνευμονική αλλοίωση να είναι κακοήθης.

Όπως αναφέρουν σε σχετικό άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute, «αυτό μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον στους γιατρούς να εντοπίζουν ασθενείς που έχουν μικρή πιθανότητα να έχουν καρκίνο του πνεύμονα και να τους απαλλάσσουν από ακριβές και επικίνδυνες ιατρικές διαδικασίες».

Η διαγνωστική αξιολόγηση του καρκίνου του πνεύμονα στους υψηλού κινδύνου νυν και πρώην καπνιστές με αλλοιώσεις στην αξονική τομογραφία, αποτελούν μια κλινική πρόκληση για τους επιστήμονες δεδομένων των κατευθυντήριων οδηγιών. Κι ενώ υπάρχουν επίσης οδηγίες για την διαχείριση των πνευμονικών οζιδίων, μη αναγκαίες επεμβατικές ιατρικές διαδικασίες, ακόμα και χειρουργικές βιοψίες, επιστρατεύονται συχνά από τους γιατρούς για ασθενείς που τελικά έχουν κάποια καλοήθη αλλοίωση στον πνεύμονα.

«Η ομάδα μας έχει ήδη εξάγει και αξιολογήσει έναν βρογχικό βιοδείκτη επιθηλιακής γονιδιακής έκφρασης του καρκίνου του πνεύμονα σε νυν και πρώην καπνιστές. Δεδομένου ότι η βρογχική και ρινική επιθηλιακή γονιδιακή έκφραση τροποποιείται με τον ίδιο τρόπο από την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, θελήσαμε να καθορίσουμε στην παρούσα έρευνα αν η γονιδιακή έκφραση που σχετίζεται με τον καρκίνο μπορεί επίσης να ανιχνευθεί στο ρινικό επιθήλιο», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Αβρουμ Σπιρα, καθηγητής Ιατρικής, Παθολογίας και Βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Αφού εξέτασαν δείγματα ρινικού επιθηλίου από νυν και πρώην καπνιστές που υποβάλλονταν σε διαγνωστική αξιολόγηση για πνευμονικές αλλοιώσεις ύποπτες για καρκίνο του πνεύμονα, οι ειδικοί καθόρισαν ότι η βλάβη που σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα στο ρινικό επιθηλιακό πεδίο των καπνιστών εκτείνεται στη μύτη και έχει την δυνατότητα να γίνει ένα μη επεμβατικός βιοδείκτης για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

«Υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη για διαγνωστικές προσεγγίσεις εκτίμησης των πνευμονικών αλλοιώσεων ώστε να καθορίζουμε ποιοι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία ή βιοψία. Η δυνατότητα να ελέγξουμε τις μοριακές αλλαγές στο ‘πεδίο της βλάβης’ μας επιτρέπει να αποκλείσουμε τη νόσο νωρίτερα χωρίς επεμβατικές διαδικασίες», εξηγεί ο Δρ Σπιρα.

Επίσης, η μελέτη αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι υπάρχει βλάβη στους ρινικούς αεραγωγούς που σχετίζεται με τον καρκίνο και μάλιστα μετρήσιμη στο ρινικό επιθήλιο. Η ρινική γονιδιακή έκφραση περιέχει πληροφορίες για την παρουσία καρκίνου που είναι ανεξάρτητες των βασικών κλινικών παραγόντων κινδύνου, γεγονός που σημαίνει ότι η ρινική γονιδιακή έκφραση μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα. Επιπλέον, τα ρινικά δείγματα μπορούν να συλλεχθούν με μη επεμβατικές διαδικασίες, με ελάχιστο ιατρικό εξοπλισμό και χωρίς μεγάλη ιατρική εξειδίκευση.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr