Ο κ. Sohrob Farudi δεν είναι ένας συνηθισμένος ιδιοκτήτης ομάδας. Μπορεί να έχει την πλειοψηφία των μετοχών αλλά ως άνθρωπος που κέρδισε τα χρήματά του από την τεχνολογία θέλει να μετατρέψει τους οπαδούς σε συνδιοικητές της.

Ξεκίνησε με online ψηφοφορίες για απλά πράγματα όπως η πόλη που θα έχει την έδρα της η ομάδα ή το όνομά της. Στη συνέχεια δημοσιοποίησε τα βιογραφικά των υποψήφιων προπονητών και άφησε τους οπαδούς να διαλέξουν όποιον θεωρούσαν καλύτερο.

Δεν έμεινε όμως μόνο στις γενικές κατευθύνσεις. Οι οπαδοί διαθέτουν ειδικό app στο κινητό τους και καθορίζουν εκείνοι κατά τη διάρκεια του παιγνιδιού τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί!

Για να είναι λειτουργικό το σύστημα τούς προτείνεται μενού με πιθανές επιλογές και ψηφίζουν αυτή που τους αρέσει περισσότερο. Ο προπονητής μπορεί να «κάνει του κεφαλιού του» μόνο σε περιπτώσεις που ο χρόνος δεν επιτρέπει ψηφοφορία. Αυτό όμως δεν συμβαίνει συχνά. Η ομάδα παίζει αμερικάνικο ποδόσφαιρο (ράγκμπι) και συνήθως τα διαλείμματα είναι αρκετά μεγάλα για να αποφασίζει το κοινό.

Το σύστημα είναι καινούριο και δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί αν οι αντίπαλοι βάλουν hackers για να μαθαίνουν την επόμενη στρατηγική. Επίσης οι οπαδοί των άλλων ομάδων θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το app μπερδεύοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως το «κερδίσαμε γιατί η ομάδα έκανε ό,τι της είπα» θα έχει σίγουρα πολύ πέραση στην Ελλάδα. Εκτός κι αν οι οπαδοί αρχίσουν να πλακώνονται μεταξύ τους για να τιμωρήσουν όσους ψήφισαν κάτι που εφαρμόστηκε αλλά τελικά δεν δούλεψε.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής

Γιώργος Επιτήδειος