Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), του ιστορικού οργανισμού που εκδίδει το περιοδικό Science, είναι ο τελευταίος ερευνητής που δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στη μεγάλη πορεία των επιστημόνων κόντρα στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια πρόβα για τη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον την Ημέρα της Γης, στις 22 Απριλίου, εκατοντάδες επιστήμονες διαδήλωσαν την Κυριακή στη Βοστόνη, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της AAAS.

Η ίδια η AAAS δεν στηρίζει επισήμως τις κινητοποιήσεις, φιλοξένησε όμως εκδηλώσεις με τίτλους όπως «Υπερασπίζοντας την Επιστήμη και την Επιστημονική Ακεραιότητα την Εποχή του Τραμπ».

Διαβάστε επίσης:

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στην καριέρα μου» δήλωσε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της AAAS Ρας Χολτ, φυσικός και πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ επιμένει να αμφιβάλλει για το ρόλο του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή και δεν αποκλείεται να συστήσει επιτροπή που θα εξετάσει εκ νέου τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι τα παιδικά εμβόλια προκαλούν αυτισμό.

Αντιδράσεις προκάλεσε και το γεγονός ότι ο Τραμπ τοποθέτησε ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) τον Σκοτ Προύιτ, αρνητή της κλιματικής αλλαγής, πολέμιο των ομοσπονδιακών ρυθμίσεων σε θέματα που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον. Ο Προύιτ έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να αποδυναμώσει την υπηρεσία της οποίας τέθηκε επικεφαλής.

Πριν καν ορκιστεί νέος πρόεδρος τον Νοέμβριο, ο Τραμπ βρέθηκε στο στόχαστρο της επιστημονικής κοινότητας: περισσότεροι από 600 καθηγητές του MIT υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία προειδοποιούσαν ότι «ο εκλεγμένος πρόεδρος διορίζει σε θέσεις εξουσίας ανθρώπους που αποδέχονται τον ρατσισμό, τον μισογυνισμό και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία.

»Η επιστήμη δεν είναι θέμα ειδικού ενδιαφέροντος· δεν είναι προαιρετική. Η επιστήμη είναι θεμελιώδες συστατικό του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία αναλύει, κατανοεί και λύνει τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Όπως όλα δείχνουν, σχεδόν σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα των ΗΠΑ θα ξεσηκωθεί κατά της νέας κυβέρνησης στις 22 Απριλίου.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ