Η γερμανική Die Welt σε άρθρο της με τίτλο «Το ΔΝΤ αγοράζει χρόνο για τη Μέρκελ στο θέμα της Ελλάδας», γράφει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ υποσχέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην καγκελάριο Μέρκελ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο τηλεφώνημά τους η Λαγκάρντ υποσχέθηκε στήριξη στην καγκελάριο και τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, ενώ το αμφιλεγόμενο μεταξύ ΔΝΤ και γερμανικής κυβέρνησης θέμα της ελάφρυνσης του χρέους της Αθήνας θα έρθει ξανά στην ατζέντα των συζητήσεων το 2018, ένα χρόνο δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές, λένε κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο.

Εάν αυτό ισχύει, το ΔΝΤ αγοράζει χρόνο από την πολιτική -και πάλι. Στην Ουάσιγκτον -έτσι λένε στο Βερολίνο- ενδιαφέρονται να βάλουν πλάτη στην καγκελάριο. Η Λαγκάρντ και η Μέρκελ καταλαβαίνουν η μια την άλλη.

Η Γερμανίδα άνοιξε τον δρόμο για δεύτερη θητεία στη Γαλλίδα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, από την άλλη, βλέπει στην καγκελάριο ένα από τα λίγα στηρίγματα σε έναν ολοένα και περισσότερο ασταθή κόσμο και δεν θέλει να αποτελέσει το εμπόδιο στο οποίο θα σκοντάψει η Μέρκελ στον δρόμο προς την καγκελαρία, κατά τη γερμανική εφημερίδα.

Το ΔΝΤ δεν θέλει να το επιβεβαιώσει επίσημα. Η θέση του Ταμείου παραμένει ίδια, λένε. Τα πικρά χάπια που θα πιούν όμως οπωσδήποτε όλοι οι συμμετέχοντες είναι οι σκληροί όροι για την Ελλάδα και οι ακριβές ελαφρύνσεις το ελληνικού χρέους για τους Ευρωπαίους εταίρους.

Βρυξέλλες και Βερολίνο έχουν προφανώς συμφωνήσει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να δράσουν αποτελεσματικότερα εάν -όπως αναμένεται- δεν επιτύχουν τους στόχους τους. Στην Αθήνα όμως δεν υπάρχει ακόμα κατανόηση γι΄ αυτό.

Η σκέψη πίσω από όλα αυτά είναι απλή: εάν η Ελλάδα κάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερες περικοπές, τότε οι ανάγκες χρηματοδότησής της θα είναι μικρότερες. Το βάρος του χρέους θα αυξηθεί λιγότερο ή ακόμα και θα ελαττωθεί ταχύτερα. Εάν το βουνό του χρέους ξανάρθει το 2018 στο τραπέζι τότε οι Ευρωπαίοι θα παραπέμψουν ακριβώς σε αυτό, καταλήγει η Welt.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ