«Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας» έχει γράψει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξιέβιτς, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2015.

Πρόσωπο γυναίκας έχουν όμως όλο και περισσότερες χώρες όσον αφορά το υπουργείο Άμυνας. Στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ο Νορβηγός γενικός γραμματέας της Συμμαχίας είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει.

Επτά από τους 28 υπουργούς είναι πλέον γυναίκες και όπως προκύπτει με σχετικά μικρή θητεία στο αξίωμα.

Ασφαλώς και δεν πρόκειται για την απόλυτη ισότητα, όμως πριν από δύο χρόνια οι γυναίκες ήταν ακόμα λιγότερες. Βεβαίως ακόμα ούτε λόγος για μια γυναίκα στην ηγεσία του ΝΑΤΟ. Από τον Βρετανό λόρδο του 1952 μέχρι τον νυν γενικό γραμματέα Γιενς Στόλτεμπεργκ, αποκλειστικά άνδρες.

Για την ιστορία, οι γυναίκες στη φωτογραφία με τον επικεφαλής της Συμμαχίας είναι (στην επάνω σειρά από αριστερά) η Ισπανίδα Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, η Ιταλίδα Ρομπέρτα Πινότι, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν και η Σλοβένα Αντρέα Κάτιτς. 

Στην κάτω σειρά από αριστερά: η Ίνε Μαρί Έρικσεν από τη Νορβηγία, η Γιανίν Χένις-Πλάσερτ από την Ολλανδία και η Μίμι Κοντέλι (στην άκρη, δεξιά) από την Αλβανία.

Στη φωτογραφία (μεταξύ της Ολλανδέζας και της Αλβανίδας) είναι η πλέον υψηλόβαθμη στο οργανόγραμμα του ΝΑΤΟ, η Ρόουζ Γκοτμέλερ από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η Ισπανίδα υπουργός δεν είναι η πρώτη στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο από τη χώρα της Ιβηρικής.

Είχε προηγηθεί επί πρωθυπουργίας του Χοσέ Θαπατέρο η Κάρμε Τσακόν, η οποία μάλιστα κάποια περίοδο ήταν και έγκυος.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ