Πυροσβέστες με τη βοήθεια ανθρακωρύχων και μαθητών λυκείου έσωσαν στην Κωνσταντινούπολη ένα κουτάβι τεσσάρων μηνών που ήταν παγιδευμένο σε ένα πηγάδι εδώ και 10 ολόκληρες ημέρες, σε μία επιχείρηση διάσωσης που συγκίνησε την τουρκική κοινή γνώμη και έκανε το κουταβάκι διεθνώς γνωστό.

Ο σκύλος ράτσας Κάνγκαλ εντοπίστηκε σχεδόν δύο εβδομάδες πριν ενώ είχε παγιδευτεί σε ένα πηγάδι βάθους 70 μέτρων σε δασώδη περιοχή της συνοικίας Μπεϊκόζ της Κωνσταντινούπολης.

Τις ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών και τους πυροσβέστες βοήθησαν ανθρακωρύχοι και μαθητές, οι οποίοι κατασκεύασαν ένα ρομποτικό βραχίονα για να βοηθήσει στην ανάσυρση του κουταβιού, το οποίο ονόμασαν Κουγιού (Πηγάδι).

Το ζωάκι διασώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης από τα μέλη των συνεργείων που χρησιμοποίησαν κάμερες νυχτερινής όρασης. Μόλις ολοκληρώθηκε η επιχείρηση, το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε επευφημίες, όπως δείχνουν τα πλάνα που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι πυροσβέστες εργάστηκαν αδιάλειπτα για πολλές ημέρες προκειμένου να απεγκλωβίσουν τον Κουγιού, καθώς την επιχείρηση καθυστερούσε το μεγάλο βάθος του πηγαδιού. Επιπλέον, αποφάσισαν να μην σκάψουν για να προσεγγίσουν το ζώο, καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι το πηγάδι θα γκρεμιζόταν.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, κατέβαζαν φαγητό και νερό στο κουτάβι.

Η ετικέτα #Kuyu αναδείχθηκε στη δεύτερη δημοφιλέστερη στο τουρκικό Twitter.

Αφού τον πήγαν σε μια κτηνιατρική κλινική, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις, ο Κουγιού μεταφέρθηκε στον πυροσβεστικό σταθμό του Μπεϊκόζ, το νέο του σπίτι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters