Ψηλά στα βουνά της νοτιοδυτικής κινεζικής επαρχίας Γκουιζού, 18 οικογένειες έχουν το πιο ασυνήθιστο σπίτι, μια φυσική σπηλιά.

Μολονότι έχουν ηλεκτρικό, η ζωή στο χωριό Ζονγκντάνγκ είναι εντελώς αποκομμένη από τον έξω κόσμο, αφού η πιο κοντινή πόλη απέχει τρεις ώρες δρόμο.

Όλα αυτά όμως πρόκειται να αλλάξουν με την κατασκευή ενός τελεφερίκ, έργο αξίας 15 εκατ. γουάν, το οποίο οι κάτοικοι της σπηλιάς θα μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν.

Μέχρι τώρα ο μοναδικός δρόμος που έφερνε τους κατοίκους της σπηλιάς σε επαφή με τον έξω κόσμο ήταν ένα ανεμοδαρμένο ορεινό μονοπάτι. Αυτά τελειώνουν την 1η Μαΐου, αφού έρχεται το δωρεάν τελεφερίκ.

Το νέο μέσο αναμένεται να φέρει ανακούφιση στις ζωές των ανθρώπων, που είναι αναγκασμένοι να κουβαλάνε στην πλάτη όλα τους τρόφιμα ή ό,τι άλλο χρειάζονται και δεν μπορούν να βρουν πάνω στο βουνό, όπως τα έπιπλά τους.

Ωστόσο, παρά τη θετική αλλαγή που θα φέρει το τελεφερίκ στις ζωές των ανθρώπων, δεν λείπουν και εκείνοι -όπως παντού και πάντα- που έχουν τις αντιρρήσεις τους.

Για παράδειγμα, 22χρονος κάτοικος παραπονιέται ότι το τελεφερίκ δεν θα είναι πρακτικό, γιατί δεν θα επιτρέπεται η μεταφορά πουλερικών. Αλλοι εκφράζουν αντιρρήσεις, γιατί το έργο παρεμβαίνει στο φυσικό τοπίο.

Πάντως, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, καθώς εκτιμούν ότι θα φέρει πίσω νέους ανθρώπους που έφυγαν από το χωριό τους, για να βρουν δουλειά στη μεγάλη πόλη.

Η κατασκευάστρια εταιρεία δεσμεύτηκε ότι το έργο περιλαμβάνει την ανακαίνιση όλων των οικιών του χωριού και την επαναλειτουργία του σχολείου, το οποίο έκλεισε πριν από μερικά χρόνια.

Αυτή τη στιγμή το κοντινότερο σχολείο θέλει δύο ώρες δρόμο με τα πόδια.

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ