Περισσότερες από 130 χιλιάδες φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων φωτογραφιών προφίλ, χρειάστηκε να περιγράψουν με λεπτομέρεια δεκάδες εργαζόμενοι στην ομάδα τεχνητής νοημοσύνης στην Facebook Inc. για να μάθουν στις μηχανές να αναγνωρίζουν με επιτυχία το περιεχόμενο φωτογραφιών αλλά και βίντεο.

H πλατφόρμα του Facebook μπορεί πλέον να αναγνωρίσει αντικείμενα, σκηνές, ζώα, τοποθεσίες και ενδυμασίες σε φωτογραφίες και βίντεο, ανακοινώθηκε πρόσφατα.

  • Π.χ. Ανάκτηση φωτογραφιών «ανθρώπων με μαύρο πουκάμισο», «ανθρώπων που τρέχουν», το καρέ σε βίντεο γενεθλίων της φίλης μου «που σβήνει τα κεράκια», κ.ά.

Πρόκειται για την εκπαίδευση στην πλατφόρμα Lumos της εταιρείας, η οποία αναλαμβάνει να ταξινομήσει φωτογραφίες και βίντεο στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο online, να προσδώσει σε αυτές πληροφορία υπό μορφή Alt+Text και τελικά, να περιγράψει μια φωτογραφία όπως θα το έκανε ένας άνθρωπος.

Σκοπός του εγχειρήματος, να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα κατά την αναζήτηση φωτογραφιών καθώς και η περιγραφή τους για άτομα με προβλήματα όρασης (ακριβής ηχητική περιγραφή). O ιδρυτής της υπηρεσίας, έχει σημειώσει ότι η βελτίωση της μηχανικής αναγνώρισης του περιεχομένου φωτογραφιών και βίντεο θα συμβάλλει επίσης, στον εντοπισμού προσβλητικού ή αμφιλεγόμενου περιεχομένου στο Facebook.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την μηχανική περιγραφή φωτογραφιών στο Facebook, στο tech.in.gr

Με ανάλογο εγχείρημα τεχνητής νοημοσύνης ασχολείται και η Google:

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr